- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.07.2019, 11:50)
- Departamentul Economic
Cei mai mulţi dintre români oferă bacşiş în vacanţă/ Ţările în care această formă de recompensare este privită ca o insultă
Cei mai mulţi dintre români oferă bacşiş atunci când călătoresc dar aproape jumătate dintre respondenţi (48%) au avut nedumeriri în ceea ce priveşte suma potrivită, arată un studiu realizat de motorul de căutare momondo.
Urmărește
3483 afișări
Cei mai mulţi dintre români oferă bacşiş în vacanţă/ Tările în care această formă de recompensare este privită ca o insultă
Cei mai mulţi români (39%) sunt de părere că 9-10% din valoarea notei reprezintă un bacşiş bun în restaurantele de acasă, dar cei mai mulţi americani consideră că 19-20% din preţul final ar trebui adăugat pentru calitatea serviciilor, iar 33% dintre canadieni obişnuiesc să lase 15-16% în plus în restaurante.
Chiar dacă nu şi-ar dori să fie consideraţi prea zgârciţi sau prea aroganţi, în funcţie de suma lăsată în plus, 57% dintre români au declarat că nu şi-ar dori ca bacşişul să fie inclus automat în nota de plată într-un restaurant.
În ţări ca Japonia sau China pur şi simplu nu se practică această formă de recompensare, iar de multe ori este privită ca o insultă. În celelalte ţări asiatice (în special în locurile mai turistice) obiceiurile vestice s-au instalat treptat. În multe dintre restaurante apare o taxă de serviciu de până la 10%, dar nu întotdeauna banii ajung la persoana care serveşte. Prin urmare este recomandată o rotunjire a notei în numerar, pentru a mulţumi pentru serviciile de calitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
În Australia sau Noua Zeelandă este în regulă dacă clienţii aleg să nu lase nimic în plus faţă de nota de plată, dar orice bacşiş va fi apreciat de persoana care serveşte masa, curăţă camera sau cară bagajele.
Cele mai vizitate locaţii de către români şi bacşişul obişnuit, sunt în Thailanda: rstaurant - 20 bht; txi - rotunjirea sumei; bar sau club - oricât - în recipientul comun; în Malaezia: restaurant - rotunjirea sumei; taxi - nu se obişnuieşte; hotel staff - RM2 - RM10; în Hong Kong: restaurant - 10-15%; taxi, bar - păstrarea restului
În Statele Unite ale Americii şi Canada bacşişul este mai mult decât uzual, fiind tratat ca parte a venitului angajaţilor. Aproape mereu poate fi plătit cu cardul, ceea ce uşurează procesul, dar mulţi turişti obişnuiesc să aibă rezerve de bancnote de 1 dolar păstrate special pentru bacşiş.
În America Centrală este cel puţin la fel de important, întrucât cei mai mulţi dintre cei care lucrează în restaurante sau hoteluri au salarii mici şi se bazează pe aceste sume lăsate în plus pentru venitul lor lunar.
În America de Sud frecvenţa „atenţiilor” scade, dar sunt în continuare binevenite. În general nu se renunţă la bacşiş decât pentru motive întemeiate.
Cele mai vizitate locaţii de către români şi bacşişul obişnuit: SUA: Restaurant - minim 15-20%; Bar, Hotel Staff -1$/băutură, bagaj; Taxi - 1$-15-20%; Mexic: Restaurant - inclus în notă sau 10-20% cash; Bar, Hotel Staff, Taxi -10-20 Pesos/băutură, serviciu
Brazilia: Restaurant - inclus în notă sau 10%; Bar, Hotel, Taxi - Rotunjirea sumei
Ţările din Europa au viziuni diferite în ceea ce priveşte suma lăsată în plus, pe lângă nota de plată, chiar dacă în cele mai multe destinaţii turistice se practică această metodă de recompensare a serviciilor de calitate. În statele din vestul continentului preţul final include, de regulă, taxa de serviciu, prin urmare plata poate fi făcută doar rotunjind suma finală, dar dacă cineva merită o recompensă generoasă este de preferat ca bacşişul să ajungă direct la persoana respectivă (în special în Germania, unde bacşişul nu se lasă pe masă), în plus faţă de nota de plată.
În destinaţiile din estul Europei nu este uzual ca nota să fie suplimentată cu preţul serviciilor, de aceea se obişnuieşte adăugarea unei sume la preţul final. Ţările nordice asigură salarii decente şi pentru lucrătorii în restaurante sau hoteluri, de aceea bacşişul nu este aşteptat, dar nici considerat jignitor.
Cele mai vizitate locaţii de către români şi bacşişul obişnuit: Italia: Restaurant - inclus în notă sau 10%; Bar, Taxi - Rotunjirea sumei; Hotel Staff - 1-3 euro; Spania: Restaurant - inclus în notă, plus 5-10%; Bar -20 Cent; Taxi - Rotunjirea sumei; Hotel Staff - 1-5 Euro; Grecia: Restaurant - inclus în notă, plus Rotunjirea sumei; Bar, Taxi, Hotel Staff - Rotunjirea sumei; Franţa: Restaurant - inclus în notă, plus Rotunjirea sumei; Bar - nu se obişnuieşte; Taxi, Hotel Staff - 2-3 euro; Marea Britanie: Restaurant - inclus în notă sau 10-15%; Bar - nu se obişnuieşte; Hotel, Taxi - 10-15%
Studiul a fost realizat în baza datelor colectate în 2019 printr-un sondaj online în rândul a 23.400 de persoane din 22 de ţări, dintre care 1.006 români cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Amazon, la 25 de ani de la începuturi: Povestea unui gigant/ Jeff Bezos: "Ceea ce încercăm să facem este foarte complicat"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe