CEJ consideră că programul nelimitat de achiziţii de obligaţiuni al BCE este legal

Programul de tranzacţii monetare directe prezentat de Banca Centrală Europeană (BCE) în 2012 este sprijinit de Avocatul general al Curţii Europene de Justiţie, care a considerat că măsurile propuse de BCE sunt, "în principiu", în linie cu mandatul instituţiei, relatează Bloomberg şi Financial Times.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului CEJ consideră că programul nelimitat de achiziţii de obligaţiuni al BCE este legal

CEJ consideră că programul nelimitat de achiziţii de obligaţiuni al BCE este legal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În luna ianuarie a anului trecut, Curtea Constituţională a Germaniei a înaintat către CEJ un dosar privind constituţionalitatea programului nelimitat de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene, după ce a ajuns la concluzia că programul depăşeşte mandatul băncii.

"BCE trebuie să aibă o libertate largă pentru a elabora şi implementa politica monetară a Uniunii Europene, iar curţile trebuie să aibă un grad sporit de precauţie atunci când evaluează activitatea BCE", se arată în opinia publicată miercuri de Cruz Villalon, Avocatul general al CEJ.

Villalon a precizat că programul BCE este legal, în condiţiile în care banca "se abţine de la orice intervenţie directă în programele de asistenţă financiară de care prezentul program este legat", făcând referire la Mecanismului European de Stabilitate şi Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, cele două fonduri de salvare ale zonei euro.

O altă condiţie pentru ca programul să se desfăşoare legal este ca BCE "să acorde timp pieţei să constituie un preţ legat de obligaţiunile guvernamentale, înainte de implementarea efectivă a programului".

În cele mai multe dintre cazuri, CEJ dispune sentinţe în acord cu opiniile redactate de Avocatul general. Un complet format din 15 judecători va da hotărârea în acest caz peste maximum şase luni.

Programul de tranzacţii monetare directe a fost anunţat în luna septembrie a anului 2012, la apogeul crizei datoriilor de stat, şi este considerat un determinant cheie al calmării pieţelor şi stabilizării monedei euro după o perioadă în care se vorbea despre ieşirea Greciei din zona euro.

Moneda euro s-a depreciat faţă de dolar în urma anunţării opiniei, cursul coborând cu 0,1% faţă de şedinţa de marţi, la 1,1760 dolari pe unitate.

Preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat miercuri, într-un interviu pentru publicaţia germană Die Zeit, că BCE e pregătită să înceapă programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, pe fondul riscului intrării în deflaţie a zonei euro. De asemenea, Draghi a precizat că, probabil, va anunţa noi măsuri de stimulare a economiei în următoarea şedinţă BCE, care are loc în 22 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici