- Home
- Economic
- LUXEMBURG, (14.01.2015, 14:47)
- Luiza Chiroiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CEJ consideră că programul nelimitat de achiziţii de obligaţiuni al BCE este legal
Programul de tranzacţii monetare directe prezentat de Banca Centrală Europeană (BCE) în 2012 este sprijinit de Avocatul general al Curţii Europene de Justiţie, care a considerat că măsurile propuse de BCE sunt, "în principiu", în linie cu mandatul instituţiei, relatează Bloomberg şi Financial Times.
Urmărește
107 afișări
CEJ consideră că programul nelimitat de achiziţii de obligaţiuni al BCE este legal (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În luna ianuarie a anului trecut, Curtea Constituţională a Germaniei a înaintat către CEJ un dosar privind constituţionalitatea programului nelimitat de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene, după ce a ajuns la concluzia că programul depăşeşte mandatul băncii.
"BCE trebuie să aibă o libertate largă pentru a elabora şi implementa politica monetară a Uniunii Europene, iar curţile trebuie să aibă un grad sporit de precauţie atunci când evaluează activitatea BCE", se arată în opinia publicată miercuri de Cruz Villalon, Avocatul general al CEJ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
Villalon a precizat că programul BCE este legal, în condiţiile în care banca "se abţine de la orice intervenţie directă în programele de asistenţă financiară de care prezentul program este legat", făcând referire la Mecanismului European de Stabilitate şi Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, cele două fonduri de salvare ale zonei euro.
O altă condiţie pentru ca programul să se desfăşoare legal este ca BCE "să acorde timp pieţei să constituie un preţ legat de obligaţiunile guvernamentale, înainte de implementarea efectivă a programului".
În cele mai multe dintre cazuri, CEJ dispune sentinţe în acord cu opiniile redactate de Avocatul general. Un complet format din 15 judecători va da hotărârea în acest caz peste maximum şase luni.
Programul de tranzacţii monetare directe a fost anunţat în luna septembrie a anului 2012, la apogeul crizei datoriilor de stat, şi este considerat un determinant cheie al calmării pieţelor şi stabilizării monedei euro după o perioadă în care se vorbea despre ieşirea Greciei din zona euro.
Moneda euro s-a depreciat faţă de dolar în urma anunţării opiniei, cursul coborând cu 0,1% faţă de şedinţa de marţi, la 1,1760 dolari pe unitate.
Preşedintele BCE, Mario Draghi a declarat miercuri, într-un interviu pentru publicaţia germană Die Zeit, că BCE e pregătită să înceapă programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, pe fondul riscului intrării în deflaţie a zonei euro. De asemenea, Draghi a precizat că, probabil, va anunţa noi măsuri de stimulare a economiei în următoarea şedinţă BCE, care are loc în 22 ianuarie.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe