"Am fost surprinşi că cei de la FMI au acceptat un deficit aşa de mare, dar şi cu deficit bugetar de 5% din PIB politica fiscală este prociclică, în sensul că e strânsă (…) Nu poţi să ieşi dintr-o greşeală (politica fiscală din 2008 – n.r.) cu altă greşeală. Una dintre politici trebuie să devină anticiclică, expansivă adică", a afirmat Isărescu.
Guvernatorul a explicat că măsurile adoptate de Guvern prin rectificare bugetară şi politica salarială sunt "paşi foarte mari" în stabilizarea dezechilibrelor macro, care sunt făcuţi având în vedere politicile prociclice din anii trecuţi, când în condiţii economice bune şi bugetul a fost expansiv.
"Politica monetară nu poate să rămână prociclică. Le avem pe celelalte. Este o combinaţe nefericită", a adăugat Isărescu, care a ţinut să precizeze că reducerea cu 0,5 puncte a ratei dobânzii nu înseamnă o politică monetară relaxată, această percepţie fiind alimentată doar de anticipaţiile mai rezervate ale analiştilor (de 0,25 puncte -n.r.)
"Nu cred că ţara îşi poate permite nivelul de dobândă reală mai mare de 3% (…) Decizia arată traiectoria confortabilă în ceea ce înseamnă inflaţia (…) Am încercat să facem mai clară şi traiectoria noastră, pe măsură ce dezinflaţia se instalează, şi o traiectorie posibilă a dobânzilor", a precizat guvernatorul BNR.
Isărescu respinge ideea unor analişti că reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte este agresivă.