Cel mai mare producător de baterii din lume va construi o fabrică uriaşă lângă Debrecen

În Ungaria, anul acesta, cel mai mare producător de baterii din lume, compania chinezească CATL, va începe construirea unei fabrici uriaşe lângă Debrecen, o investiţie de 7,3 miliarde euro. Uzina şi instalaţiile conexe vor ocupa o suprafaţă echivalentă cu cea a 280 de stadioane de fotbal, scrie ZF.

Urmărește
1832 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare producător de baterii din lume va construi o fabrică uriaşă lângă Debrecen

Cel mai mare producător de baterii din lume va construi o fabrică uriaşă lângă Debrecen

După o serie de investiţii străine în fabrici de baterii litiu-ion, capacitatea de producţie a Poloniei a crescut atât de mult încât anul trecut această ţară a depăşit SUA pentru a deveni al doilea pro­ducător din lume, având în faţă doar China. Pe locul patru este o altă ţară est-europeană, Un­garia, ajunsă acolo tot mulţumită investiţiilor străine. Pentru Ungaria, bateriile electrice sunt de un an exporturile numărul 1.

Aceste baterii sunt vitale pentru industriile electromobilităţii, fără ele neputând funcţiona maşinile, scuterele şi bicicletele electrice, şi la stocarea electricităţii obţinute din surse rege­nerabile. Cu investiţiile celor trei mari con­struc­tori auto germani Daimler, Volkswagen şi BMW, Ungaria va deveni un centru euro­pean al producţiei de maşini electrice. Polonia are planuri pentru lansarea propriului brand auto electric, dar acestea înaintează mai greu. De asemenea, Mercedes a ales Polonia pentru construirea unei uzine de un miliard de euro unde va produce doar dube electrice.

Până la ieşirea pe piaţă a maşinilor elec­trice poloneze, în cea mai mare economie est-europeană se dezvoltă un alt sector al economiei viitorului: producţia de pompe de căldură. Acestea sunt considerate una dintre soluţiile pro­blemei încălzirii sau răcirii locuinţei cu consum cât mai mic de energie şi cu poluare cât mai redusă. Dispozitivele au de­venit populare după ce Europa a fost lovită de criza ener­giei izbucnită când gazele naturale au fost transformate în armă în contex­tul invaziei ruse din Ucraina.

În Polonia, ele sunt văzute şi ca o moda­litate de reducere a poluării prin înlocuirea termocentralelor şi sobelor pe cărbune. Po­vestea pompelor de căldură poloneze a căpă­tat proporţii epice în aprilie, când producă­torul japonez Daikin Industries a lansat lucrările de construcţie pentru prima sa fabrică din Polonia, o investiţie de 300 de milioane de euro. Daikin este un gigant al industriei de profil. Fabrica este construită la Ksawerów, un orăşel de la marginea Lódzului şi urmează să fie finalizată în 2024. În 2030 va asigura locuri de muncă pentru 3.000 de persoane.

Colosul japonez a explicat că a fost atras de Polonia pentru că acolo are „acces la cea mai mare sursă de forţă de muncă cu pregătire profesională, deschidere la mai multe pieţe şi oportunitatea de a beneficia de lanţuri de aprovizionare stabile“. La doar câteva zile după acest anunţ, colosul industrial german Bosh a lansat vestea că va construi şi el o fabrică de pompe de căldură în Polonia, în Dobromierz. Producţia va începe spre sfârşitul anului 2025 sau la începutul anului 2026, iar investiţiile se situează la aproape 255 de milioane de euro. Lucrările de construcţie vor fi demarate anul viitor.

Uzina va avea 500 de angajaţi. Dobro­mierz se află aproape de graniţa cu Germania şi este o zonă economică specială care oferă in­vestitorilor stimulente pentru a dezvolta pro­iec­te greenfield acolo. Bosh a explicat că extin­derea producţiei europene prin construirea unei fabrici în oraşul polonez are de-a face cu creşterea cererii în condiţiile în care statul german încearcă să se trateze de dependenţă de gazele ruseşti. În Germania, cea mai mare economie europeană şi cel mai populat stat din UE, cererea pentru pompe de căldură eficiente a crescut cu 50% anul trecut. Însă Polonia este ţara europeană cu cea mai mare creştere a pieţei pompelor de căldură.

În Europa, anul trecut un număr record de trei milioane de pompe au fost instalate, potrivit datelor Daikin. Compania estimează că cifra va creşte la 3,5 milioane până în 2025. Pom­pele de căldură funcţionează ca instala­ţiile de aer con­di­ţionat, doar că invers, trans­fe­rând în interior energie termică din exteriorul clădirii. Asociaţia Europeană a Pompelor de Căldură estimează că numărul cumulat de dispozitive instalate anul trecut în 16 state europene este cu aproape 40% mai mare decât cel din 2021.

În cazul Poloniei, creşterea este de 140%. Cehia este pe locul doi, cu un avans de 100%. În Polonia, cererea a explodat mulţumită diverselor subvenţii acordate de guvern, prin programe precum Aer Curat şi Electricitatea Mea. Şi guvernul polonez, şi cel ungar se laudă cu investiţii record în 2022. În Ungaria, cam­pionii au fost companiile sud-coreene, urmate de cele germane. În Polonia, pe primul loc s-au plasat corporaţiile germane, acestea fiind urmate de cele elveţiene şi de cele japoneze.

În Ungaria, anul acesta cel mai mare producător de baterii din lume, compania chinezească CATL, va începe contruirea unei fabrici uriaşe lângă Debrecen, o investiţie de 7,3 miliarde euro. Uzina şi instalaţiile conexe vor ocupa o suprafaţă de teren echivalentă cu cea a 280 de stadioane de fotbal. Resursele pe care le va utiliza, inclusiv apă şi electricitate, sunt pe măsura dimensiunilor şi de aceea investiţia chinezească este printre cele mai controversate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
baterii,
ungaria,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici