Cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani: Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în luna mai 14,9% din totalul consumului

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai la 14,9% din totalul consumului cu 0,3 p.p. mai puţin faţă de martie şi cu 2,4 p.p. comparativ cu ianuarie 2019, informează Novel Research.

Urmărește
398 afișări
Imaginea articolului Cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani: Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în luna mai 14,9% din totalul consumului

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai la 14,9% din totalul consumului

Un nivel de sub 15% al contrabandei nu s-a mai înregistrat de trei ani.

„Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal şi în mai, cu toate că se află în scădere cu 6,6 p.p. până la 30,7%. Piaţa neagră se menţine la niveluri ridicate şi în sud-vest (26,4%), vest (22,3%) şi est (14,6%, în creştere cu 7,7 p.p. faţă de martie). Din punct de vedere al provenienţei, „cheap whites” (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă şi se află în mai într-o creştere abruptă, de 11,9 p.p. până la 66,9%, cel mai mare procent din ultimii zece ani. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova (14,7%), Ucraina (9,3%) şi Serbia (0,1%) este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

„Înregistrăm cel mai scăzut nivel al contrabandei din ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că în piaţă ajung mai puţine produse pentru care nu se plătesc taxe şi care nu respectă nicio reglementare. În primul semestru al lui 2019, rezultatul a fost creşterea încasărilor la bugetul de stat din accizele plătite de companiile din tutun. Dar pentru a putea menţine tendinţa de scădere este imperativ ca programele de informare şi educare derulate de către mediul de afaceri să continue să fie dublate de eforturile autorităţilor de control atât la graniţa ţării, cât şi în zonele de vânzare ale produselor ilegale. Desigur că toate aceste eforturi pot fi anulate de iniţiative radicale, cum ar fi recent propusa interzicere a expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România şi taxarea lor suplimentară. Vândute de sub tejghea, produsele legale vor fi uşor de substituit cu cele ilegale, mai ales în judeţele de frontieră, unde contrabanda e dominantă”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco.

„În această perioadă s-au derulat operaţiuni importante în Moldova şi Ucraina, operaţiuni care, alături de intensificarea acţiunilor autorităţilor de aplicare a legii din România, în parteneriat cu companiile legale, s-au reflectat în scăderea contrabandei. JTI a donat în martie Poliţiei de Frontieră echipamente de ultimă generaţie, inclusiv drone pentru monitorizarea frontierelor. Începând din 2010, am donat Vămii peste 50 de câini şi echipamente de transport, iar în septembrie, vom dona alţi 11 câini care îi vor înlocui pe cei care au împlinit vârsta de pensionare. De asemenea, suntem pregătiţi de lansarea campaniei publice anuale, a noua de acest gen, de informare şi constientizare a periculozităţii fenomenului de contrabandă. Vom continua, aşadar, să investim în programe anticontrabandă, eficiente şi adaptate realităţilor locale, în paralel cu eforturile costisitoare pentru conformarea la un cadru de reglementare din ce în ce mai restrictiv, inclusiv implementarea sistemului de trasabilitate Track & Trace, care va monitoriza doar ţigaretele produse în UE, deşi 90% din piaţa neagră provine din afara Uniunii. O altă mostră de legislaţie inutilă şi complicată, de sorginte ideologică, iniţiată la presiunea activiştilor anti-tutun, pentru care, de altfel, contrabanda e o falsă problemă”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

„Este îmbucurător că piaţa neagră înregistrează o scădere pentru a doua oară consecutiv. În schimb, este îngrijorătoare creşterea fără precedent a categoriei „cheap-whites” (ţigarete produse legal în altă ţară şi vândute ilegal în România), ceea ce arată totuşi vulnerabilitatea României, stat membru cu una dintre cele mai întinse frontiere externe a Uniunii Europene şi cel mai mare nivel al comerţului ilegal cu ţigarete din Europa de Est. Ca urmare, este absolut necesar ca eforturile autorităţilor să continue în direcţia aplicării legii pentru combaterea contrabandei. De asemenea, este nevoie de o strategie de combatere a comerţului ilegal la nivel naţional, care să implice toţi factorii cu putere de decizie asupra unui sector economic care este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul statului, cu peste 3 miliarde de euro virate anual. Această strategie trebuie să aibă o abordare coerentă, unitară şi echilibrată, având în vedere că orice derapaj al cadrului de reglementare sau al politicii fiscale are drept consecinţă directă perturbarea pieţei legale şi implicit a veniturilor bugetare”, a declarat Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România.

„Autorităţile de aplicare a legii îşi îndeplinesc misiunea, chiar dacă trebuie să apere cea mai lungă frontieră non-UE, de 2.300 km. Inspectorii vamali au confiscat ţigarete contrafăcute, la sfârşitul lunii aprilie, în valoare de 1,2 milioane de lei, marfă ascunsă în două camionete. În Sighetu Marmaţiei, poliţiştii de frontieră au confiscat în martie, ţigări de contrabandă din Ucraina, în valoare de peste 1 milion de lei. Putem vedea ştiri despre capturi şi percheziţii, aproape în fiecare zi. Iniţiativele radicale împotriva industriei tutunului sau propunerile exagerate pentru noi restricţii adresate pieţei legale a ţigaretelor (interzicerea expunerii pachetelor în magazine), vor declanşa expansiunea pieţei negre şi vor alimenta organizaţiile de crimă organizată, în special în zonele în care contrabanda este deja o problemă gravă. Aceste restricţii vor anula toate eforturile făcute până în prezent de către autorităţi şi vor submina dezvoltarea viitoare a acestor zone ", a declarat Valentin Canură, Sales Development Manager, Imperial Tobacco România.

„Vama Română are ca principale atribuţii protejarea intereselor financiare ale UE şi ale frontierelor europene. Aşadar, combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun,care provoacă bugetului de stat prejudicii majore, este unul dintre principalele noastre obiective. Acţiunile şi eforturile lucrătorilor vamali, în cooperare cu celelalte autorităţi de aplicare a legii au continuat şi în această primă parte a anului. Astfel, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat în primele şase luni ale anului 2019 un număr de 25.284.426 ţigarete, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când au fost confiscate doar 11.534.990 ţigarete”, a declarat vicepreşedintele ANAF, Ştefan Cosmin Doliş.

„Combaterea contrabandei cu ţigarete continuă să reprezinte o prioritate pentru Poliţia de Frontieră. Din analiza fenomenelor infracţionale transfrontaliere existentă la nivelul instituţiei a rezultat că traficul cu ţigări şi alte bunuri de larg consum/accizabile reprezintă una dintre principalele manifestări ale criminalităţii organizate, acest fenomen având ramificaţii la nivelul întregii ţări. Astfel, în primele şase luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au descoperit şi confiscat in urma misiunilor desfăşurate, independent sau în colaborare cu alte instituţii ale statului, aproximativ 2,4 milioane de pachete cu ţigări provenite din contrabandă, în valoare de peste 24 milioane lei”, a declarat şeful Poliţiei de Frontieră, comisar şef de poliţie Adrian Popescu.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită fără succes de mai mulţi ani. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria şi Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” şi tutun brut, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici