Astfel, tariful mediul aplicat de Cosmote şi Telemobil pentru serviciile de interconectare va scădea de la 1 iulie până la valoarea de 5,03 eurocenţi /minut, faţă de 5,67 eurocenţi /minut în prezent, iar în cazul RDS&RCS se va reduce la 5,67 eurocenţi /minut, de la 6,4 eurocenţi /minut.
Aceşti operatori au fost desemnaţi ca furnizori cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în propria reţea publică de telefonie, se arată într-un comunicat ANCOM.
Operatorii Orange şi Vodafone vor aplica în continuare un tarif mediu care să nu depăşească 5,03 eurocenţi/minut pentru aceste servicii. Tarifele menţionate nu includ TVA.
„Reglementările adoptate de Autoritate pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile au ca scop promovarea concurenţei şi protejarea intereselor utilizatorului final, care va beneficia de tarife din ce în ce mai avantajoase pentru convorbirile în reţelele mobile. Sperăm ca aplicarea noilor tarife de interconectare pentru operatorii Cosmote, Telemobil şi RDS & RCS, începând cu 1 iulie, să se reflecte în costuri şi mai mici pentru convorbirile utilizatorilor finali”, a declarat într-un comunicat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
Tarifele de interconectare pentru terminarea apelurilor la puncte mobile au fost determinate pe baza rezultatelor unui model de calculaţie a costurilor dezvoltat de autoritate în 2006 şi au scăzut gradual, potrivit pantei de ajustare stabilite de ANCOM.
„Această pantă de ajustare a tarifelor, a cărei ultimă etapă începe la 1 iulie 2010, va fi urmată de dezvoltarea, până la sfârşitul anului 2011, a unui model de calculaţie a costurilor pe baza căruia vor fi stabilite tarife de interconectare pentru toţi operatorii de reţele de telefonie mobilă. Modelul va fi elaborat de ANCOM conform unei metodologii şi unui set de principii de calculare şi alocare a costurilor armonizate la nivel european. La data de 1 ianuarie 2010, media europeană a tarifelor pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile se situa la valoarea de 6,3 eurocenţi/minut”, se mai arată în comunicatul ANCOM.