- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele mai mari 100 de companii controlate de români: afaceri de 10 mld. euro şi 90.000 de angajaţi
Cele mai mari 100 de companii controlate de oameni de afaceri români, în care lucrează aproape 90.000 de oameni, au avut anul trecut o cifră de afaceri de 45 miliarde de lei (10,6 mld. euro), adică 4% din rulajul tuturor companiilor din România, arată o analiză realizată de ZF.
Cele mai mari 100 de companii controlate de români: afaceri de 10 mld. euro şi 90.000 de angajaţi (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Marile companii aflate încă în mâinile românilor dau de lucru anual la aproape 90.000 de oameni, ceea ce reprezintă 3% din efectivul salarial existent în mediul privat, scrie ZF în ediţia de joi.
Dacă cele mai mari 100 de afaceri româneşti adună într-un an vânzări de 10 mld. euro, cele peste 100 de companii private reunite în Consiliul Investitorilor Străini (CIS) au avut anul trecut încasări de 36 mld. euro, potrivit datelor asociaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
Zoltan Teszari, acţionarul grupului telecom RCS&RDS, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, şi Cezar Rapotan de la Arabesque Galaţi controlează primele trei companii cu capital majoritar românesc din economia locală.
Cei trei au ajuns anul trecut la o cifră de afaceri cumulată de 4 miliarde de lei (sub un miliard de euro), astfel că pragul de business de un miliard de euro cu o singură companie nu a fost atins de niciun business controlat de români.
Ion Ţiriac şi Ioan Niculae, care spun că rulează anual în România afaceri în jurul a un miliard de euro, au pe cea mai mare firmă din grup afaceri de puţin peste 100 mil. euro, respectiv 300 mil. euro, arată datele analizate de ZF.
Niculae, spre exemplu, controlează peste 25 de companii în 15 pieţe în industria chimică, în cea alimentară, agricultură sau turism şi are 9.000 de angajaţi.
"Mă ghidez după o regulă simplă din comerţ - niciodată nu vând în momente de criză. În paralel investesc în producţie şi procesare, domenii care s-au dovedit profitabile în câţiva ani", spune Niculae.
În clasamentul întocmit de ZF pe baza rapoartelor financiare ale companiilor nu apare nicio firmă deţinută de Dan Şucu sau George Copos, pentru că grupul celor doi include mai multe companii cu cifre de afaceri de sub 215 mil. lei (51 mil. euro) pe o firmă, prag care permite intrarea în acest clasament. La nivel de grup însă, Dan Şucu controlează cel mai mare retailer local din industria mobilei (Mob expert), în timp ce Copos este unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români din turism.
Şucu a explicat în mai multe rânduri de ce păstrează un model de business în care fiecare magazin şi fiecare fabrică reprezintă entităţi fiscale diferite, care au generat împreună afaceri de 115 mil. euro în 2009. Omul de afaceri spune că astfel fiecare unitate este independentă, încearcă să genereze profit şi nu se bazează pe faptul că ar putea fi susţinută de o altă divizie din grup.
În ultimul an şase din cele mai mari 100 de companii au intrat în insolvenţă, potrivit datelor ZF, situaţie care arată dificultăţile cu care se confruntă capitalul local în actualul context economic. Spre exemplu, aproape 5.000 de oameni sunt afectaţi de intrarea înincapacitate de plată a celor trei companii controlate de Cristian Burci (Astra Vagoane Arad, Romvag şi Meva), care nu mai au
comenzi şi se confruntă cu lipsa de lichiditate.
"Toată lumea crede în businessul acesta, care în vremurile bune reprezenta 1% din exporturile României. Nimeni nu doreşte lichiditarea. Ideea este să îl ţinem la terapie intensivă până îşi revine piaţa, care are o evoluţie ciclică şi nu poate rămâne la nivelurile acestea la nesfârşit", spune un bancher care cunoaşte detaliile afacerii.
Cele trei companii, dintre care cea mai importantă este de departe Astra Vagoane, au datorii de circa 120 de milioane de euro, reprezentând credite, dar şi alte garanţii acordate de bănci.
"Compania moare acum din lipsă de comenzi şi de lichidităţi. Nici managementul, nici băncile nu au făcut o greşeală. Sunt pur şi simplu victimele circumstanţelor", spun sursele citate.
De cealaltă parte, companiile din construcţii care au beneficiat în ultimii ani de contracte sigure cu statul au reuşit să termine anul 2009 cu profituri record. Astfel, câştigul net cumulat al companiilor Romstrade (Nelu Iordache) şi UMB Spedition (Dorinel Umbrărescu) a depăşit anul trecut 335 mil. lei (80 mil. euro), într-un an în care construcţiile au scăzut cu peste 20%, iar zeci de mii de angajaţi au fost concediaţi.
Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România s-a ridicat anul trecut la 1.012 mld. lei (240 mld. euro), faţă de 1.085 mld. lei (294 mld. euro) în 2008, după cum arată datele trimise ieri de către Registrul Comerţului.
Potrivit aceleiaşi surse aproape 629.000 de firme au depus bilanţul financiar pe anul 2009, faţă de 665.000 cu un an în urmă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO