- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.03.2023, 08:21)
- Ramona Cornea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele mai mari salarii din România depăşesc 20.000 de euro net pe lună
Topul celor mai mari salarii din economie: Cele mai mari salarii din România depăşesc 20.000 de euro net pe lună şi sunt în industrii precum intermedieri financiare şi asigurări, comerţ şi IT&C.
Urmărește
4933 afișări
Cel mai mari salarii din economia locală sunt cuprinse între 111.150 şi 117.000 de lei net pe lună, adică între circa 22.600 şi 23.780 de euro, şi sunt plătite de industria de intermedieri financiare de asigurări, de IT&C şi de comerţ.
Top zece cele mai mari salarii din economia locală este condus de angajaţi din sectoare precum intermedieri financiare şi asigurări, comerţ şi informaţii şi comunicaţii, arată datele de la Inspecţia Muncii transmise Ziarului Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Astfel, cele mai mari salarii din economia locală sunt cuprinse între 190.000 şi 200.000 de lei brut, adică 111.150 şi 117.000 net pe lună, ceea ce înseamnă între circa 22.600 şi 23.780 de euro. În această categorie sunt trei contracte de muncă care fac parte din industria de intermedieri financiare de asigurări, de informaţii şi comunicaţii, precum şi de comerţ.
Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă în resurse umane BPI România, crede că salariile menţionate aparţin cu siguranţă unui grup foarte select de CEO ce conduc businessuri de top din industriile menţionate.
„Sunt industrii cu performanţe şi randament ridicat şi cu marje de profit semnificative. Foarte probabil aceste remuneraţii sunt decise de un consiliu de administraţie, includ indicatori foarte concreţi de performanţă şi fac parte dintr-un pachet financiar care include şi bonusuri. Deşi sunt remuneraţii foarte mari din perspectivă românească, ele nu aparţin neapărat unor expatriaţi. Adesea, marile grupuri internaţionale poziţionează remuneraţiile conducătorilor în ţări cu fiscalitate avantajoasă pentru a controla costurile şi confidenţialitatea”, a spus ea pentru ZF.
Per total, salariul mediu net în intermedieri financiare şi asigurări era de 8.400 de lei net în luna decembrie a anului trecut, ultima luna pentru care există date la Institutul Naţional de Statistică (INS). În informaţii şi comunicaţii sunt printre cele mai mari salarii medii nete din economia locală, de peste 9.100 de lei în decembrie 2022, iar în comerţul cu ridicata şi amănuntul salariul mediu net la nivel de industrie a fost de puţin peste 3.900 de lei.
„Deşi există o distanţă copleşitoare între salariul mediu din industriile respective şi acest vârf de lance, aceste trei domenii de activitate se regăsesc şi în topul celor mai bine plătite industrii la nivel naţional. Merită de asemenea menţionat că şi în sectorul public există remuneraţii similare la vârful câtorva instituţii”, afirmă Raluca Pârvu.
De altfel, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul are cele mai multe contracte de muncă în top 10 cele mai mari salarii, adică cinci. Trei dintre ele sunt în intervalul 105.300 lei - 111.150 lei net pe lună, unul în intervalul 111.150 - 117.000 de lei net pe lună şi unul în cel de 99.450 - 105.300 de lei net pe lună.
Pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari salarii din România sunt cele cuprinse între 105.300 şi 111.150 de lei net pe lună, adică circa 21.400 şi 22.500 de euro net pe lună.
Aici intră şase contracte de muncă şi sunt plătite de angajatori din industria de transport şi depozitare, de cei din comerţ, de cei din activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, iar unul este plătit de o companie din industria prelucrătoare.
Clasamentul este completat de un salariu lunar net din categoria 170.000 – 180.000 de lei brut pe lună, adică între 99.450 şi 105.300 de lei net pe lună, adică peste 20.200 de euro net pe lună. În această categorie se încadrează un singur contract de muncă şi este plătit de o companie care activează în comerţ cu ridicata şi amănuntul.
Raluca Pârvu spune că pachetul unui CEO şi altor executivi C-level include de regulă salariul, un bonus de performanţă deosebit, Stock Options sau acţiuni la companie, dar şi beneficii diverse.
„Merită menţionată şi despăgubirea în caz de concediere – aşa-numita paraşută de aur sau „golden parachute” - al cărei rol este să compenseze pierderea unui job cu grad înalt de risc, aşa cum este un job de CEO”, a completat ea.
La polul opus, România are mai mult de 1,7 milioane de contracte de muncă plătite cu salariul minim pe economie, aproape o treime din totalul contractelor de muncă cu normă întreagă, după cum arată datele de la Inspecţia Muncii. Astfel, în ianuarie 2023 România avea mai mult de 1,76 milioane de contracte de muncă plătite cu salariul minim dintr-una total de 6,67 milioane.
Mai mult, comerţul şi industria prelucrătoare conduc topul industriilor cu cele mai multe contracte de muncă plătite cu salariul minim pe economie. Astfel, cumulat, în comerţ şi în industria prelucrătoare sunt aproape 680.000 de contracte de muncă plătite cu salariul minim pe economie, adică circa 39% dintr-un total de 1,76 milioane la nivel de economie, conform datelor de la Inspecţia Muncii, transmise Ziarului Financiar.
În comerţul cu ridicata şi cu amănuntul erau aproape 355.400 de contracte plătite cu salariul minim pe economie la 1 ianuarie 2023, iar în industria prelucrătoare numărul lor ajunsese la 324.157, dintre care 281.734 plătite cu salariul minim de 3.000 de lei brut şi 42.423 plătite cu 4.000 de lei brut.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe