Salariile sunt la 20% faţă de Germania, una din trei locuinţe nu are canalizare şi apă, este nevoie de zeci de miliarde de euro pentru şosele şi căi ferate Cu o creştere economică de 5-7% pe an timp de 2-3 decenii putem ajunge Vestul din urmă Programe precum „România 5%“ lansat de Ziarul Financiar în 2014, când nimeni nu credea că este posibil, arată astăzi, când nivelul de creştere economică este de 7%, că se poate accelera creşterea. Resurse sunt destule: umane, naturale, financiare. Cu un proiect ambiţios şi mult curaj, putem face saltul.
Angajaţii români au salarii de patru ori mai mici decât germanii, iar PIB-ul pe locuitor este de 4,5 ori mai scăzut decât în Germania. În acelaşi timp, reţeaua de autostrăzi germană este de 17 ori mai mare (deşi suprafaţa ţării este doar cu o treime mai mare decât a României), iar în Germania aproape că nu există locuinţă fără acces la toaletă în interior (pe când în România unu din trei locuitori nu are baie în casă). ZF a centralizat 10 indicatori care arată cum stă România în prezent faţă de Germania şi care sunt măsurile care vor duce, pe termen mediu şi lung, la o ameliorare a acestora şi la o reducere a decalajelor faţă de cea mai puternică economie europeană.
1. PIB per capita în 2016
România a înregistrat un nivel al PIB per locuitor de 8.000 de euro în 2016 (în preţuri curente), de 4,5 ori mai scăzut decât nivelul acestui indicator în Germania, arată datele Băncii Mondiale. Cu un ritm de creştere economică de 5% pe an, în condiţiile în care economia germană ar stagna, valoarea PIB per capita din România ar ajunge la jumătate din nivelul indicatorului din Germania în 17 ani, potrivit calculelor ZF.
2. Salariul mediu net pe lună
Salariile angajaţilor români sunt de 4,3 ori mai mici decât salariile medii ale angajaţilor germani, chiar dacă în ultimii ani angajaţii români au avut parte de creşteri salariale de 10- 15% pe an. Creşterea salariului minim, majorările salariale din sectorul bugetar şi criza de personal au fost principalii factori care au contribuit şi vor contribui în continuare la creşterile de salarii din România.
3. Productivitatea muncii per angajat în 2016
Angajaţii români au o productivitate medie de 62,5% din productivitatea medie a angajaţilor din statele Uniunii Europene, în timp ce angajaţii germani depăşesc cu 5,5% productivitatea medie din UE. Creşterile de salarii, investiţiile în modernizarea echipamentelor de producţie sau un management mai performant sunt doar câteva dintre elementele care ar putea creşte valoarea adăugată adusă în economie şi, totodată, productivitatea angajaţilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.