Centralele nucleare au nevoie de oameni. Pensionarii chemaţi înapoi. Domeniul vrea să se extindă, dar duce lipsă de personal

Industria energiei nucleare încearcă să atragă înapoi mii de ingineri pensionaţi şi profesionişti mai în vârstă, în timp ce companiile occidentale încearcă să acopere deficitul de competenţe pentru a realiza cel mai mare val de proiecte noi din ultimele decenii.

Urmărește
15608 afișări
Imaginea articolului Centralele nucleare au nevoie de oameni. Pensionarii chemaţi înapoi. Domeniul vrea să se extindă, dar duce lipsă de personal

Centralele nucleare au nevoie de oameni. Pensionarii chemaţi înapoi. Domeniul vrea să se extindă, dar duce lipsă de personal

Constructorii de reactoare îşi propun să angajeze zeci de mii de angajaţi, deoarece preocupările legate de schimbările climatice determină un interes reînnoit pentru tehnologia cu emisii reduse de dioxid de carbon, potrivit dezvoltatorilor şi oficialilor guvernamentali.
 
Ţări precum India, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Polonia plănuiesc, de asemenea, noi comenzi, pe fondul neliniştii legate de securitatea energetică şi al ameninţării la adresa aprovizionării cu gaze naturale în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Şi în România sunt plănuite noi dezvoltări în industria civilă nucleară.
 
Pensionarii cu zeci de ani de experienţă sunt la mare căutare după ce o epocă de aur pentru acest sector, care a început la sfârşitul anilor 1950, a făcut loc unui declin după dezastrul de la Cernobîl din 1986 - un declin agravat de incidentul de la Fukushima în 2011.
 
„Mi-am iubit meseria”, a declarat pentru FT Jean-Marc Miraucourt, în vârstă de 69 de ani, un fost inginer la operatorul nuclear francez de stat EDF, care, de când s-a pensionat în 2019, a consiliat compania în legătură cu licitaţii şi alte proiecte.  
 
„Cererea este mai mare acum, deoarece avem programe concrete. Ştim că există nevoi şi ar fi păcat să nu împărtăşim o parte din experienţa noastră.”
 
Vârsta medie a lucrătorilor în domeniul nuclear este de 51 de ani în SUA.
 
Reprezentanţii din industrie speră să atragă tinerii preocupaţi de schimbările climatice.
 
„Problema generaţiei Z este schimbarea climatică şi am constatat că majoritatea tinerilor sunt foarte deschişi să vorbească despre energia nucleară”, a declarat într-un interviu Grace Stanke, în vârstă de 22 de ani, un inginer nuclear care a fost încoronată Miss America 2023.
 
Stanke, care a fost supranumită „o Barbenheimer în carne şi oase” de către presa americană pentru activitatea sa de advocacy în acest sector, a adăugat că şi-a propus să îmbunătăţească imaginea profesiei în rândul tinerilor, arătând că inginerii pot fi „abordabili, sociabili, amuzanţi şi gata să facă faţă provocărilor lumii”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici