CEO: Legea offshore face România necompetitivă în comparaţie cu alte jurisdicţii offshore

Propunerile de taxare din legea offshore contravin asigurărilor şi dispoziţiilor legale oferite de statul român la intarea investitorilor în concesiune, sunt împovărătoare şi probabil vor face România necompetitivă în comparaţie cu alte jurisdicţii offshore, spune Mark Beacom, CEO Black Sea Oil&Gas.

Urmărește
365 afișări
Imaginea articolului CEO: Legea offshore face România necompetitivă în comparaţie cu alte jurisdicţii offshore

CEO: Legea offshore face România necompetitivă în comparaţie cu alte jurisdicţii offshore

„Deşi BSOG a estimat că va fi în masură să ia decizia finală de investiţie în anul 2018, acum este clar că nu vom putea face acest lucru anul acesta”, spune Mark Beacom într-o declaraţie remisă MEDIAFAX.

CEO-ul spune că Black Sea Oil & Gas evaluează în prezent impactul proiectului de Lege Offshore care a fost votat săptămâna aceasta în plenul Camerei Deputaţilor. „În paralel cu realizarea acestei evaluări, BSOG va continua, aşa cum a făcut în ultimii trei ani, să avanseze cu toate activităţile necesare pentru a ajunge în punctul în care partenerii şi acţionarii vor putea luă o decizie în privinţă proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia. Aceste activităţi includ finalizarea studiilor de inginerie (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi detaliile de execuţie), îndeplinirea tuturor cerinţelor de autorizare a proiectului, semnarea contractului de transport al gazelor naturale cu Transgaz S.A., a celui de vânzare-cumpărare a gazelor, finalizarea comenzilor pentru echipamentele cu termen îndelungat de achiziţie, semnarea contractului de antrepriză generală şi a celui pentru forajul sondelor de dezvoltare şi finalizarea cu succes a aranjamentelor financiare pentru asigurarea finantării proiectului.

Toate contractele menţionate vor fi aplicabile doar în cazul obţinerii deciziei finale de a investi în acest proiect. În momentul finalizării tuturor acestor activităti, vor putea fi prezentate partenerilor şi acţionarilor spre examinare toate riscurile, costurile şi potenţiale venituri implicate de proiect.

Rezultatul evaluării impactului acestei Legi Offshore asupra proiectului va fi în mod clar luat în calcul în stabilirea luării unei decizii favorabile de a investi. Evaluarea initială a Legii Offshore ne arată că, în privinţă reglementării procedurilor de autorizare a proiectelor, formularea pare utilă în multe privinţe pentru ca un investitor să indeplinească cerinţele de autorizare, deşi se pare că incă există anumite chestiuni care ar putea în continuare să creeze întârzieri sau eventuale blocaje. În ceea ce priveşte dispoziţiile fiscale, propunerile de taxare contravin asigurărilor şi dispoziţiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare şi probabil vor face România necompetitivă în comparaţie cu alte jurisdicţii offshore”, spune Mark Beacom.

Şi OMV a amânat luarea unei decizii privind investiţia în proiectul de explorare din Marea Neagră pentru anul viitor, din cauza Guvernului român, care a avut nevoie de prea mult timp pentru legea offshore, a declarat directorul executiv al companiei, Rainer Seele. „Suntem foarte îngrijoraţi de faptul că vor exista restricţii în comercializarea gazului. Liberalizarea pieţei gazelor este foarte importantă”, a spus Seele. Legea adoptată miercuri obligă companiile să tranzacţioneze 50% din gaze pe bursa din România.

Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, în calitate de for decizional, legea offshore privind condiţiile în care se vor realiza exploatările de gaze din Marea Neagră.

Black Sea Oil & Gas SRL, deţinută de The Carlyle Group, este o companie independentă de petrol şi gaze cu sediul în România care desfăşoară operaţiuni de explorare, dezvoltare şi exploatare a resurselor convenţionale de ţiţei şi gaze naturale. Concesiunile offshore ale companiei însumează 4.200 km pătraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici