Ceocea, şeful SIF Moldova: Se putea obţine un preţ mai bun de la Erste dacă SIF-urile erau solidare

SIF-urile ar fi putut obţine un preţ mai bun în negocierile cu Erste pentru acţunile BCR dacă erau solidare, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele CA şi directorul general al SIF Moldova, Costel Ciocea, menţionând că acţionarii SIF Moldova vor decide în privinţa ofertei grupului austriac.

Urmărește
259 afișări
Imaginea articolului Ceocea, şeful SIF Moldova: Se putea obţine un preţ mai bun de la Erste dacă SIF-urile erau solidare

Ceocea, şeful SIF Moldova: Se putea obţine un preţ mai bun de la Erste dacă SIF-urile erau solidare

"Lipsa de solidaritate a SIF-urilor a dus la scăderea capacităţii de negociere. Condiţiile ar fi putut fi îmbunătăţite dacă era o solidaritate între SIF-uri. Dacă era această solidaritate nu ajungeam să aflăm seara şi de la Viena, dintr-un comunicat, că Erste s-a înţeles cu celelalte patru SIF-uri. Condiţiile sunt sub nivelul celor dorite de noi, dar pentru a obţine ceva mai bun este nevoie de solidaritate, ori asta nu a fost (...) Mă surprinde poziţia celorlalte SIF-uri, care, deşi au convocat AGA chiar pe tema listării BCR, la solicitarea acţionarilor, ele au continuat negocierile. Până la urmă acţionarii decid, iar noi, SIF-urile, avem cam aceiaşi acţionari", a afirmat Ceocea.

Erste a anunţat miercuri seara că a încheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri - SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Munteania şi SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet reprezentând 24,12% din acţiunile BCR, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de Erste Bank.

"SIF Moldova poate subscrie la acelaşi acord, în cazul în care optează pentru acest lucru", se arată într-un comunicat Erste remis MEDIAFAX.

Grupul austriac a propus SIF-urilor să emită acţiuni proprii pentru 80% din titlurile pe care le preia la BCR şi să plătească în numerar doar pentru o cincime din pachetul reprezentând 24,12% din capital, la cotaţia de luni valoarea tranzacţiei plasându-se la 435 milioane euro.

Oferta plasează BCR semnificativ sub valoarea de la momentul în care Erste a preluat pachetul majoritar de acţiuni la cea mai mare bancă din România. Erste Bank a preluat în 2006 un pachet reprezentând 61,88% din acţiunile BCR pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation.

"Dat fiind preţul mediu din ultima lună al unei acţiuni Erste Group (25,69 euro), valoarea BCR în cadrul tranzacţiei reflectă un multiplu al capitalurilor proprii (preţ/valoare contabilã) de x1,26, în linie cu estimările pieţei pentru băncile românesşi şi din Europa Centrală şi deEst . Conform RAS, multiplul este de 1,86. Banca independentă de investiţii Rothschild confirmă obiectivitatea condiţiilor financiare ale tranzacţiei", se arată în comunicatul Erste.

Erste a fost asistată în negocierile cu SIF-urile de o echipă de avocaţi din cadrul Ţuca Zbârcea & Asociaţii, sub coordonarea lui Ştefan Damian, Deputy Managing Partner.

SIF Moldova a avut în acest an o poziţie mai dură în raport cu Erste, atacând în instanţă deciziile AGA de la BCR în baza cărora banca nu a acordat pentru al doilea an consecutiv dividende, optând pentru capitalizarea profitului.

SIF-urile şi Erste au negociat intens cu privire la vânzarea pachetelor de acţiuni deţinute de SIF-uri la Erste, în condiţiile în care în octombrie expiră termenul până la care a fost prelungită amânarea listării BCR. Reprezentanţii Erste au declarat în ultimele luni că nu vor accepta plasarea acţiunilor BCR la bursă şi vor încerca să caute alte soluţii.

În comunicatul transmis de Erste se spune că acordul prevede ca SIF-urile participante la acord să renunţe la dreptul de a solicita listarea BCR, precum şi la dreptul de a încasa dividende speciale.

"Fiecare dintre SIF-uri ne-am argumentat poziţiile în discuţiile cu Erste, ce metodă să folosim, la ce preţ să facem o eventuală tranzacţie. Conducătorii efectivi (directorul general şi directorul general adjunct - n.r.) ai SIF Moldova au fost în negocieri în baza unui mandat primit de la Consiliul de Administraţie. Poate nu am avut cea mai bună poziţie, dar am acţionat în interesul SIF Moldova şi al acţionarilor să", a afirmat Ceocea.

El a adăugat că SIF Moldova aşteaptă până vineri de la Erste un document oficial, cu detaliile ofertei, care să fie luat în formă finală şi pe care să-l prezinte săptămâna viitoare acţionarilor în AGA

"Dacă nu îl vom primi până vineri, când este termenul limită până la care putem aduce modificări pe ordinea de zi a AGA, vom pune comunicatul dat de Erste în materialele AGA, iar acţionarii vor fi cei care vor decide ce vom face", a mai spus Ceocea.

Prin contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat să listeze BCR în cel mult trei ani de la finalizarea preluării, respectiv luna octombrie 2009. În august 2009, Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amânată cel mult doi ani.

În acordul semnat în 2009 se prevede şi că listarea BCR trebuie solicitată fie de cele cinci SIF-uri către Erste, fie în baza unui acord scris între Erste şi cel puţin trei SIF-uri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici