- Home
- Economic
- GALAŢI, (14.01.2021, 17:02)
- Petru Mazilu
Cercetători români vor să inventeze un dispozitiv care detectează uleiul falsificat
- Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi lucrează la un dispozitiv care detectează uleiurile de măsline falsificate.
- Dispozitivul va fi brevetat şi va fi un instrument foarte util pentru persoanele care controlează calitatea alimentelor, susţin cercetătorii.
Urmărește
476 afișări
Cercetători români vor să inventeze un dispozitiv care detectează uleiul falsificat
Proiectul unic în Europa este coordonat de un profesor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. Ideea a plecat de la o specializare în Spania, unde cercetătorul s-a familiarizat cu funcţionarea senzorilor pentru determinarea calităţii uleiurilor de măsline. Împreună cu şase colegi şi studenţi, el vrea să construiască un dispozitiv unic pe continentul european.
„În cadrul Proiectului, ne propunem, pe de o parte, să realizăm un studiu care va include modalităţi de falsificare a uleiului de măsline, iar pe de alta, să confecţionăm un sistem/aparat de detectare a falsificării uleiurilor de măsline, bazat pe analiza biosenzorilor. Dispozitivul, unic în Europa, va fi validat la nivel de laborator şi testat pe un număr suficient de mare de mostre comerciale”, a explicat Constantin Apetrei, coordonatorul proiectului.
Aparatul la care lucrează cercetătorii va fi portabil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu a venit în Parlament cu facturile pentru zborurile private la Nisa cu o aeronavă Nordis
-
Propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Iohannis, respinsă de Birourile Parlamentare Reunite
-
Trump avertizează Iranul cu privire la o „anihilare totală” în cazul unei tentative de asasinat
„Încercăm să realizăm noi biosenzori specifici pe bază de nanobiomateriale, pentru detecţia markerilor de puritate a uleiurilor de măsline, folosind detecţia electrochimică şi optică. Biosenzorii cu caracteristicile analitice optime vor fi integraţi într-un sistem multisenzor portabil. Pentru analiza datelor provenite de la biosenzori se vor folosi o serie de variabile selectate prin intermediul unor metode de pre-procesare. Vor fi dezvoltate instrumente inteligente bazate pe metode de recunoaştere a modelului, analize multivariate, metode de clasificare, reţele neuronale artificiale, machine learning, metode de regresie”, a mai spus Apetrei.
Cercetătorul susţine că dispozitivul va fi brevetat şi va fi un instrument foarte util pentru cei care controlează calitatea alimentelor. Acesta ar putea fi folosit ca un test rapid în supermarketuri sau în instituţiile care se ocupă de protecţia consumatorilor.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
CANCAN.RO
Localitatea din România în care o casă se vinde cu doar 3.800€. Condiția bizară pe care trebuie să o îndeplinești
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe