Cerealele, băuturile, tutunul şi tranzacţiile cu firme inactive - zonele cu cel mai mare risc fiscal

Instituţiile din cadrul ANAF au stabilit anul trecut cele mai mari obligaţii suplimentare de plată pentru contribuabilii care produc, comercializează sau valorifică cereale, pentru cei care au derulat tranzacţii cu firme declarate inactive şi pentru comercianţii de alimente, băuturi şi tutun.

Urmărește
14 afișări

Astfel, contribuabilii care desfăşoară activităţi de producere, comercializare sau valorificare a cerealelor au avut de plătit obligaţii suplimentare de 1,15 miliarde lei în urma controalelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Contribuabili care au derulat tranzacţii cu firmele declarate inactive au avut de plătit în plus peste un miliard de lei, iar firmele care realizeză comerţ cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi tutunul au fost obligate la plata a 932,4 milioane de lei.

Instituţia a stabilit obligaţii de plată de peste 500 milioane de lei şi pentru firmele care se ocupă cu depozitare şi activităţi conexe pentru transporturi (828,46 milioane de lei), cu activităţi de intermediere în comerţul cu ridicata (792,39 milioane de lei), dar şi pentru persoanele juridice cu activităţi construcţii de clădiri şi lucrări de geniu civil (610,89 milioane de lei) şi în comerţul cu ridicata specializat al altor produse (541,63 milioane de lei).

Totodată, persoanele fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare şi nu au achitat TVA au achitat obligaţii adiţionale de 360 milioane de lei, iar comercianţii de legume şi fructe au plătit suplimentar 315,6 milioane lei.

Mai mult, ANAF a stabilit la un agent economic din Bucureşti obligaţii suplimentare de plată la bugetul de stat de 6,6 milioane de euro (circa 28 milioane de lei).

Instituţiile din cadrul ANAF au realizat anul trecut 8.834 de acţiuni de control financiar pentru firmele controlate de stat, cu 15% mai puţin decât în 2008, în urma cărora au stabilit obligaţii de plată de 4,26 miliarde de lei, în creştere cu 10,7% faţă de 2009.

Acţiunile de control financiar vizează verificarea modului de administrare şi utilizare a resurselor financiare şi respectarea reglementărilor financiar‐contabile la agenţii economici cu capital de stat sau majoritar de stat.

Garda Financiară a realizat anul trecut 192.436 de controale în urma cărora a stabilit plata a 431,2 milioane de lei.

Domeniile cu risc fiscal mare care au fost verificate în anul 2010 de Garda Financiară includ tranzacţii intracomunitare, pentru care s-au realizat 13.659 de controale, comerţul cu cereale, produse de morărit şi panificaţie (9.321 verificări), producerea şi comercializarea alcoolului şi a băuturilor alcoolice (7.800 controale), producerea şi comercializarea de ţigarete şi produse din tutun (5.762 controale) şi producerea şi comercializarea petrolului, carburanţilor sau altor componente petroliere (1.735 controale).

În acelaşi timp, confiscări de sume şi bunuri din principalele domenii de activitate cu risc mare de evaziune fiscală s-au realizat în următoarele sectoare: cereale, morărit şi panificaţie (78,7 milioane lei), tranzacţii intracomunitare (27,1 milioane lei) şi ţigarete şi produse din tutun (6,4 milioane lei).

Prejudicii stabilite în principalele domenii monitorizate au fost de 445,1 milioane lei pe segmentul tranzacţiilor intracomunitare, de 227,1 milioane lei pentru produsele petroliere şi de 296,4 milioane lei în domeniul "cereale, morărit şi panificaţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici