Cererea de locuinţe nu va creşte cât timp se menţine raportul putere de cumpărare - preţ
Cererea de locuinţe din Bucureşti nu va reveni pe creştere cât timp vor exista discrepanţe între puterea de cumpărare a populaţiei şi preţurile solicitate, având în vedere, totodată, şi diferenţa mare între aşteptările clienţilor şi oferta dezvoltatorilor, potrivit BNP Paribas Real Estate România.
Cererea de locuinţe nu va creşte cât timp se menţine raportul putere de cumpărare - preţ (Imagine: Mediafax Foto/Andreea Campeanu)
"În lunile ce vor urma nu se aşteaptă modificări semnificative ale condiţiilor de piaţă comparativ cu situaţia actuală. Chiar dacă vor fi implementate unele măsuri pentru stimularea şi susţinerea directă a cererii, efectele acestor acţiuni nu se vor resimţi imediat în piaţă", informeză BNP Paribas.
Consultanţii companiei de servicii imobiliare consideră că cei mai importanţi factori care acţionează direct asupra segmentului rezidenţial sunt raportul venituri-cheltuieli per gospodărie, reflectat în nivelul veniturilor disponibile pentru achiziţia de bunuri cu folosinţă îndelungată, precum bunurile imobiliare, structura cheltuielilor gospodăriilor, cursul de schimb euro-leu, politica fiscală şi nu în ultimul rând factorul psihologic, determinat de incertitudinea cu privire la obţinerea unor venituri stabile pentru o perioadă mai îndelungată.
În opinia lor, noile condiţii de pe piaţa rezidenţială au determinat modificări majore în structura cererii comparativ cu 2008.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
"În prezent, pe segmentul locuinţelor noi, cererea efectivă solvabilă provine în principal din partea populaţiei tinere - între 30 şi 40 de ani, cu venituri lunare de peste 2.500 euro pe gospodărie, necesare pentru obţinerea creditelor ipotecare. Totuşi, comparativ cu ceilalţi ani, a crescut numărul cumpărătorilor care plătesc întreaga sumă fără finanţare bancară sau plătesc un avans mai consistent pentru a evita ratele lunare mai mari", precizează BNP Paribas.
Mai mult, tranzacţiile sunt realizate aproape în exclusivitate de către clienţii care au deja o locuinţă şi doresc îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.
De asemenea, o parte reprezentativă din familiile cu venituri lunare de peste 1.000 - 1.500 euro/lună şi care nu se încadrează pentru obţinerea unui credit ipotecar dar care pot susţine plata unei chirii medii lunare de minim 400- 600 euro sau a unei rate direct către dezvoltator pot reprezenta cererea efectivă pe piaţa rezidenţială, susţin reprezentanţii BNP Paribas.
În ceea ce priveşte situaţia pieţei de la începutul anului, consultanţii imobiliari apreciază că efectul negativ semnificativ asupra ritmului vânzărilor a fost indus şi de devalorizarea monedei naţionale faţă de euro.
"Astfel, efectul scăderii preţurilor exprimate în euro a fost temperat sau chiar anulat în unele cazuri de devalorizarea monedei naţionale", precizează BNP Paribas.
Cu toate acestea, potrivit BNP, în prezent piaţa rezidenţială este favorabilă cumpărătorilor prin prisma reducerilor de preţ şi a flexibilităţii dezvoltatorilor, potenţialii clienţi fiind aproape în exclusivitate interesaţi de locuinţele aflate în stadii avansate de construcţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO