Cererea de valută a dus cursul peste 4,21 lei/euro spre finalul sesiunii locale

Moneda naţională şi-a accentuat deprecierea în a doua parte a sesiunii interbancare de miercuri, pe fondul cererii mai ridicate de valută care nu şi-a găsit contraparte la vânzare, potrivit dealerilor, astfel că paritatea a urcat peste 4,21 lei/euro.

Urmărește
3 afișări

În jurul orei 16:30, paritatea fluctua în intervalul 4,2105 - 4,2120 lei/euro, cu peste trei bani faţă de nivelul de marţi seară, când euro era cotat la 4,1780 - 4,1805 lei.

Băncile au afişat încă de la deschidere cotaţii în creştere, de 4,1835 - 4,1855 lei/euro. Cotaţia a coborât pentru scurt timp la 4,1780 - 4,1800 lei/euro, nivel la care o serie de investitori au început să plaseze ordine de cumpărare de euro mai ridicate, încercând să-şi marcheze profiturile, îngrijoraţi după ştirea privind retrogradarea Portugaliei în categoria "junk".

Moody's a redus ratingul de credit al Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2", devenind prima mare agenţie de evaluare financiară care retrogradează ţara în categoria speculativă "junk", avertizând că guvernul de la Lisabona ar putea avea nevoie de un nou pachet de bailout înainte de a se putea finanţa din nou de pe pieţe la dobânzi sustenabile.

În partea a doua a zilei, ordinele de cumpărare de valută şi-au găsit din ce în ce mai greu contrapartea, potrivit dealerilor, iar cursul a atins un maxim 4,2130 - 4,2150 lei/euro.

Mişcarea de depreciere a fost corelată dimineaţă cu evoluţia pieţelor din regiune, afectate tot de ştirea cu Portugalia, însă acestea au reuşit să reziste mai bine şi s-au stabilizat uşor peste nivelul de marţi în a doua parte a zilei.

Aversiunea la risc a fost alimentată şi de întărirea dolarului în faţa euro, după ce dobânda de politică monetară din China a fost majorată pentru a treia oară în acest an, pentru temperarea inflaţiei.

Banca centrală din China a mărit dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 6,56%, arătând în mod clar că ţinerea sub control a inflaţiei este prioritară, chiar dacă ritmul de creştere economică a încetinit uşor.

Referinţa publicată miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a fost cu 2,05 bani mai ridicată, de 4,2022 lei/euro. În sesiunea de marţi, banca centrală a publicat un curs de referinţă de 4,1817 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, evoluţia leului fiind determinată de anunţul privind îmbunătăţirea ratingului României.

Având în vedere aprecierea dolarului pe pieţele internaţionale, BNR a stabilit o referinţa cu 4,08 bani mai mare şi pentru moneda americană, de la 2,8875 lei/dolar la 2,9283 lei/dolar.

Leul s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, iar paritatea BNR se situează la 3,4759 lei/franc, cu 5,3 bani peste nivelul de marţi, de 3,4229 lei/franc.

Randamentele afişate miercuri de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au scăzut de la 3,40 - 3,90% la 2,97 - 3,47%, iar dobânzile pentru sumele plasate la o săptămână au coborât de la 3,59 - 4,09% la 3,33 - 3,83%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici