- Home
- Economic
- LONDRA, (08.04.2013, 12:33)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cererea pentru bancnotele de 100 de dolari a crescut, din cauza europenilor
Cererea pentru bancnotele de 100 de dolari a crescut în ultimii ani la nivel global, din cauza europenilor care pun bani la saltea, iar evoluţia confirmă statutul monedei americane la nivel global.
Urmărește
282 afișări
Cererea pentru bancnotele de 100 de dolari a crescut, din cauza europenilor care pun bani la saltea (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Suma totală de dolari în circulaţie la nivel global a urcat cu 42% în ultimii cinci ani, la 1.175 miliarde de dolari, unul dintre principalele motive fiind cererea din Europa, a afirmat preşedintele Rezervei Federale (Fed) din San Francisco, John Williams, potrivit cotidianului Financial Times.
"Odată cu înrăutăţirea crizei în primăvara anului 2010, sumele păstrate în monedă americană au crescut puternic, deoarece tulburările politice şi incertitudinile legate de viitor i-au determinat pe mulţi europeni să-şi schimbe o parte din euro în dolari", a declarat John Williams, preşedinte al Fed san Francisco, în raportul anual al instituţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Cererea puternică pentru moneda SUA sugerează că lumea este îngrijorată de stabilitatea băncilor şi viitorul euro, şi nu de inflaţie sau intrarea SUA în incapacitate de plată.
Cea mai puternică cerere pentru dolari vine din Argentina şi fostele state sovietice, notează Financial Times. Recentul acord de ajutor financiar pentru Cipru, prin care statele zonei euro şi FMI au impus în schimbul împrumuturilor externe pierderi deponenţilor cu peste 100.000 de euro în cont, ar putea spori interesul pentru dolari.
În perioada 2003-2008, cererea de dolari la nivel global a urcat în medie cu 3,8% pe an, iar după 2008 s-a accelerat la 7,5%.
Cererea foarte ridicată de dolari înseamnă însă că lumea întreagă acordă SUA un uriaş împrumut fără dobândă.
Valoarea dolarilor aflaţi în circulaţie în prezent este de 1.175 miliarde, sumă la care SUA ar plăti dacă s-ar împrumuta circa 29 de miliarde de dolari pe an la nivelul actual al dobânzilor.
Dacă două treimi din această sumă se află în străinătate, înseamnă că restul lumii acordă SUA în fiecare an "un cadou" de 19 miliarde de dolari, echivalent cu PIB al Ciprului.
Potrivit unor estimări ale Fed din Washington, străinii deţin 66% din suma totală de dolari aflată în circulaţie, faţă de 56% în urmă cu cinci ani.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe