Cererea şi preţurile locuinţelor, la jumătate faţă de 2007. Românii nu mai caută "vise", ci locuinţe adaptate nevoilor şi bugetului

Cererea de locuinţe s-a înjumătăţit de la declanşarea crizei economice, la sfârşitul anului 2007, deşi preţurile au scăzut cu acelaşi procent în acest interval, iar cei interesaţi nu mai caută "vise", ci locuinţe adaptate nevoilor şi bugetului, spun consultanţii imobiliari.

Urmărește
1318 afișări
Imaginea articolului Cererea şi preţurile locuinţelor, la jumătate faţă de 2007. Românii nu mai caută "vise", ci locuinţe adaptate nevoilor şi bugetului

Cererea şi preţurile locuinţelor, la jumătate faţă de 2007. Românii nu mai caută "vise", ci locuinţe adaptate nevoilor şi bugetului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

"Proprietarii au scos la vânzare în Bucureşti cu 15% mai multe locuinţe decât totalul ofertei promovate în 2007 şi cu 24% mai multe decât anul 2006, deşi preţurile solicitate astăzi sunt cu peste 50% mai mici decât preţurile din momentul de maxim înregistrat la sfârşitul anului 2007. Statistic, volumul cererii este de asemenea la mai puţin de 50% faţă de cel din 2006-2007. Aceste cifre arată că suntem într-o piaţă a cumpărătorilor, care sunt net favorizaţi în procesul de negociere şi achiziţie", se arată într-un studiu realizat de portalul homefinders.ro, lansat joi la Târgul Imobiliar Naţional - tIMOn.

Portalul, fondat de Matei Maloş, care a înfiinţat şi site-ul magazinuldecase.ro, vândut în 2010 către Sanoma Digital, este destinat cumpărătorilor de locuinţe, pe care îi asistă la achiziţia unei locuinţe, pentru un comision care porneşte de la 980 de euro.

Maloş a arătat că 2012 este anul cu cele mai multe apartamente la vânzare la jumătate de preţ, şi având în vedere că cererea eligibilă este în scădere din cauza normelor de creditare impuse de BNR, iar pe piaţă este supraofertă, acesta este un moment bun pentru achiziţia de locuinţe.

Pe de altă parte, Ion Cătuţoiu, directorul general al companiei Real Time, spune că după o perioadă în care românii care voiau o locuinţă căutau "vise", acum aceştia şi-au adaptat cerinţele situaţiei actuale.

"După o perioadă în care toată lumea credea că trebuie să se construiască locuinţe, că trebuie să cumpărăm casele de pe hârtie, că avem nevoie de două case, una la munte, una la mare, că salariile vor creşte, am descoperit că românii trebuie să-şi cumpere o casă în funcţie de nevoi şi de puterea de cumpărare. Oamenii nu mai caută acum «vise», ci caută preţuri bune, locaţie bună, suprafaţă decentă, nu mai caută campanii de marketing pompoase", a spus Cătuţoiu, într-o conferinţă de presă.

În opinia sa, preţul unei locuinţe nu trebuie privit într-un mod independent şi singular, locuirea însemnând rata al bancă, costuri de întreţinere, costuri şi timp de deplasare.

"Românii pot să cheltuie maxim 40-50% din venitul familiei pentru o locuinţă (rata la bancă, întreţinere, utilităţi). Clientul din piaţa rezidenţială a anului 2007 s-a maturizat în 2012. Acum analizează comparativ opţiunile, le califică în funcţie de nevoi şi găseşte decizia optimă pentru el", a adăugat Cătuţoiu.

Târgul imobiliar tIMOn a început joi la pavilionul expoziţional din Piaţa Constituţiei, fiind prezente 116 firme expozante, cu 150 de proiecte. Târgul se va închide duminică.

Potrivit organizatorilor, la ediţia din această primăvară a târgului se pot regăsi locuinţe noi cu preţuri de sub 30.000 de euro, pentru prima oară în istoria pieţei ansamblurilor de locuinţe.

Altă noutate ar fi apariţia primelor locuinţe noi amplasate în Pipera scoase la vânzare la preţuri de sub 45.000 de euro, dar şi locuri de parcare gratuite în proiecte în care acestea se vindeau înainte de criză la aproape preţul unei garsoniere într-un bloc vechi.

Deşi nu mai sunt la mare căutare, locuinţele în proiectele nefinalizate nu lipsesc de la târg. Este cazul unui proiect de 42 de locuinţe cu una şi două camere, amplasat în zona Drumul Taberei, cu finalizare în luna mai.

Preţurile propuse în cazul acestui ansamblu pornesc de la 43.500 de euro pentru o garsonieră şi ajung la aproape 70.000 de euro pe metru pătrat, ceea ce înseamnă circa 1.000 de euro pe metru pătrat.

La târg sunt promovate în mare parte proiecte de mici dimensiuni, formate dintr-un imobil, fiind prezenţi foarte puţini dezvoltatori mari, precum Hercesa, Adama sau Opus Land. Totodată, majoritatea proiectelor promovate sunt prezenţe obişnuite ale târgurilor imobiliare din ultimii ani.

În categoria proiectelor de mici dimensiuni intră o serie de imobile promovate în zona de sud a Capitalei, unde preţurile pornesc de la 22.000 de euro în Şoseua Olteniţei- intrare în Popeşti Leordeni, pentru o garsonieră şi ajung la 125.000 de euro pentru o casă de tip duplex de 148 de metri pătraţi.

În cazul dezvoltatorilor mari, grupul spaniol Hercesa promovează proiectul Vivenda Residencias, din zona Pantelimon, unde preţurile pornesc de la 96.440 de euro la apartamente cu trei camere, acestea fiind de asemenea disponibile la închiriere la 400 de euro pe lună.

Dezvoltatorul Adama, deţinut de grupul austriac Immofinanz, promovază la târg ansamblurile Evocasa Armonia, Evocasa Optima şi Evocasa Selecta din Bucureşti. În aceste complexuri, preţurile pornesc de la 57.115 euro pentru apartamentele cu două camere, în timp ce apartamentele cu 3 camere sunt scoase la vânzare cu aproape 88.000 de euro.

Cea mai mare parte a ofertei de la târg se încadrează în marja de preţ de 35.000-50.000 euro pentru garsoniere, 50.000-70.000 pentru 2 camere şi 80.000-120.000 euro pentru apartamente cu 3 camere, existând însă la vânzare şi garsoniere cu 25.000 de euro (în cartierul Militari), apartamente de 2 camere cu 37.900 euro (zona Brâncoveanu), apartamente de 3 camere cu 54.900 de euro (zona Brâncoveanu), penthouse cu 98.000 de euro sau vile cu 4 camere în zona de sud a Capitalei, cu 75.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici