Cererile pentru credite ipotecare pe piaţa americană s-au dublat

Numărul cererilor pentru credite ipotecare în SUA s-a dublat săptămâna trecută, datorită scăderii dobânzilor la minime ale ultimilor trei ani în urma programelor şi măsurilor implementate de administraţia americană pentru redresarea sistemului financiar şi pieţei creditelor.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Cererile pentru credite ipotecare pe piaţa americană s-au dublat

Cererile pentru credite ipotecare pe piaţa americană s-au dublat (Imagine: Mediafax Foto)

Asociaţia patronală Mortgage Bankers Association a anunţat că numărul aplicaţiilor pentru credite ipotecare sau refinanţări ale unor astfel de instrumente a crescut, în săptămâna încheiată la 28 noiembrie, într-un ritm record, cu 112,1%, la cel mai ridicat nivel înregistrat din săptămâna 17-21 martie.

Factorul determinant care a influenţat prăbuşirea spectaculoasă a dobânzilor a fost un nou program prezentat săptămâna trecută de Rezerva Federală a Statelor Unite potrivit căruia statul va prelua instrumente financiare din zona creditelor ipotecare în valoare totală de până la 500 miliarde de dolari, prin intermediul băncilor Fannie Mae, Freddie Mac şi Ginnie Mae, care au fost naţionalizate pentru a evita falimentul.

În urma anunţării acestei iniţiative, costurile medii ale ipotecilor pe 30 de ani, cu dobândă fixă, au scăzut puternic, cu 0,52 puncte procentuale faţă de săptămâna precedentă, la 5,47%, cu mult sub dobânzile medii de 6,59% consemnate pe parcursul verii.

Dobânzile au atins, astfel, cel mai redus nivel din săptămâna încheiată la 24 iunie 2005, şi s-au plasat chiar uşor sub nivelul din toamna anului trecut, potrivit asociaţiei patronale.

Prăbuşirea pieţei americane a creditelor ipotecare în a doua parte a anului 2007 a declanşat cea mai severă criză economică din ultimii 80 de ani, care a avut efecte severe la nivel global şi a condus la recesiunea mai multor economii puternice, printre care Statele Unite, Marea Britanie sau Germania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici