- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CEZ: Negocierile pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sunt îngheţate
Negocierile pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearelectrice de la Cernavodă au fost întrerupte şi luarea unei decizii finale în această privinţă a fost amânată, deoarece guvernul de la Bucureşti a introdus noi termeni în negocieri, potrivit oficialilor companiei cehe CEZ, însă autorităţile române susţin că discuţiile nu au fost oprite şi că Nuclearelectrica vrea să-şi majoreze participaţia la proiect.
CEZ: Negocierile pentru rectoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sunt îngheţate
Cu toate acestea, oficialii companiei sunt de părere că proiectul nu va suferi întârzieri.
Contactat de MEDIAFAX, Alexandru Săndulescu, director general în Ministerul Economiei şi Finanţelor, responsabil de negocierile pentru construcţia celor două grupuri la Cernavodă, a declarat că negocierile nu au fost oprite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
"Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, le-a comunicat ieri (marţi - n.r.) reprezentanţilor celor şase companii implicate în proiect intenţia Guvernului de a majora participaţia Nuclearelectrica în cadrul companiei care va realiza construcţia celor două reactoare. Negocierile nu au fost oprite, ţinem legătură cu oficialii celor şase investitori, însă discuţiile se vor purta în noile condiţii transmise de ministru", a spus Săndulescu.
Vosganian a anunţat în luna martie că, după summit-ul NATO, desfăşurat la Bucureşti la începutul lunii aprilie, va discuta cu investitorii despre intenţia statului român de a majora participaţia Nuclearelectrica de 20% din capitalul companiei, fără să menţioneze la ce nivel s-ar putea ridica.
Ceilalţi investitori implicaţi alături de CEZ în construcţia celor două unităţi sunt RWE (Germania), ArcelorMittal România, Iberdrola (Spania), Enel (Italia), Electrabel (Belgia) şi Nuclearelectrica, operatorul centralei, însă documentele pentru înfiinţarea consorţiului nu au fost încă semnate.
Potrivit celor mai recente date furnizate de MEF şi investitori, statul va controla, prin Nuclearelectrica, 20% din consorţiu, iar CEZ a negociat o participaţie de 15%. RWE, Enel şi Electrabel au anunţat că vor deşine câte 15% din compania de proiect, în timp ce Iberdrola şi ArcelorMittal vor participa la capitalul holding-ului cu câte 10%.
Construcţia celor două reactoare, cu puteri instalate de 750 MW fiecare, va începe în 2009 şi ar trebui finalizată până în anul 2015. Investiţia a fost estimată de autorităţile de la Bucureşti la 2,2 miliarde de euro, sumă care nu include costurile de finanţare şi nici creşterele preţurilor la materialele de construcţie.
Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, este deţinută de stat, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, cu 90,5% din capitalul social, în timp ce Fondul Proprietarea deţine 9,5%.
Centrala are în prezent două reactoare funcţionale, cu o putere instalată de peste 700 MW fiecare, care livrează anual circa 17-18% din necesarul de energie al României.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.