CEZ nu va ieşi de pe piaţa energetică din România, chiar dacă va vinde eolienele

Grupul ceh CEZ îşi va consolida operaţiunile în România şi nu va ieşi de pe piaţă, chiar dacă va reuşi să vândă parcurile eoliene din Dobrogea, dar nu este interesat de achiziţii sau de participarea la proiecte energetice mari derulate de Guvern, spune şeful CEZ România, Martin Zmelik.

Urmărește
291 afișări
Imaginea articolului CEZ nu va ieşi de pe piaţa energetică din România, chiar dacă va vinde eolienele

CEZ nu va ieşi de pe piaţa energetică din România, chiar dacă va vinde eolienele (Imagine: SilviuMatei/Mediafax Foto)

"Nicio clipă planul nostru nu a fost să ieşim de pe piaţă din România, chiar dacă se concretiza vânzarea parcului. Pentru moment ne consolidăm operaţiunile. Nu avem în plan achiziţii şi nici nu ne interesează să participăm la proiectul privind construirea nucleare de la Cernavodă", a declarat Zmelik pentru MEDIAFAX.

Directorul diviziei internaţionale a CEZ, Tomas Pleskac, afirma în aprilie că grupul este dispus să vândă integral parcurile eoliene din România, de la Fântânele şi Cogealac, dacă va primi o ofertă bună pentru acesta.

CEZ este cel mai mare producător de electricitate eolienă din România, activitatea în care a investit 1,1 miliarde de euro. Parcurile eoliene deţinute de CEZ în România au împreună au o capacitate de 600 MW.

Eolienele operate de CEZ au produs anul trecut 1,25 TWh de energie, reprezentând 2,5% din consumul intern al României. În primul semestru, producţia de electricitate a CEZ în România a scăzut cu 13%, la 0,6 TWh, din cauza condiţiilor eoliene nefavorabile în primele două luni ale anului.

Pentru întregul an, CEZ estimează o producţie a parcurilor eoliene din România de circa 1,2 TWh, cu 4% mai puţin faţă de anul trecut.

Zmelik a adăugat că grupul vrea să îşi extindă activităţile în jurul portofoliului actual, prin optimizarea proceselor şi "excelenţă operaţională", şi va acorda o atenţie deosebită activităţilor de distribuţie a energiei, de producţie a energiei regenerabile şi de eficienţă energetică.

"Ne concentrăm pe partea de distribuţie, pe energia regenerabilă şi pe eficientă energetică. Acesta este viitorul. Suntem foarte mulţumiţi de piaţa de distribuţie de aici. În România, activitatea de distribuţie ne aduce cele mai bune rezultate. Priorităţile de investiţii în zona de distribuţie sunt siguranţa şi calitatea reţelei şi pierderile din reţele (...)", a precizat Zmelik.

CEZ investeşte anual în România circa 200 milioane de lei în reţeaua de distribuţie a electricităţii (45,2 milioane de euro) în judeţele Argeş, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Teleorman, Vâlcea şi Olt.

Enel, un alt grup energetic european prezent pe piaţa românească, a anunţat că până la sfârşitul anului va vinde operaţiunile de distribuţie şi vânzare a energiei din România. Companiile Enel din România au înregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro şi profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

Profitul operaţional al CEZ România a scăzut cu 25% în primul semestru, la 2,1 miliarde coroane (76,5 milioane euro).

Grupul ceh CEZ a intrat pe piaţa românească în 2005, când a cumpărat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici