CEZ va dezvolta în Dobrogea două proiecte de energie eoliană

CEZ a preluat, marţi, de la Continental Wind Partners, două proiecte de energie eoliană situate la nord de Constanţa, care vor avea o capacitate totală de 600 MW, iar costurile pentru finalizarea investiţiei se vor ridica la 1,1 miliarde euro.

Urmărește
305 afișări
Imaginea articolului CEZ va dezvolta în Dobrogea două proiecte de energie eoliană

CEZ va dezvolta în Dobrogea două proiecte de energie eoliană

Potrivit CEZ, cele două proiecte vor forma cel mai mare parc eolian situat pe uscat din Europa, având o capacitate aproximativ dublă faţă de cel mai mare proiect eolian existent şi aproape triplă faţă de cel mai mare parc eolian operaţional în prezent pe continent.

 

Construcţia parcului eolian va fi gestionată de Continental Wind Partners (CWP), iar echipamentele necesare pentru prima fază a lucrărilor au fost deja achiziţionate.

Dezvoltarea proiectelor, situate în localităţile Fântânele şi Cogealac, va începe în luna septembrie şi se va realiza în mai multe etape, până la finele anului 2010.

Finalizarea primei etape este programată pentru sfârşitul lui 2009, când centralele eoliene vor avea o putere instalată de 347,5 MW, generată de 139 de turbine eoliene furnizate de grupul General Electric.

În prezent, capacitatea de generare de energie eoliană în România se situează în jurul nivelului de 7 MW.

Potrivit CEZ, proiectul are deja toate aprobările necesare.

"Investiţia în resurse regenerabile este una din măsurile strategice pe care le luăm ca răspuns la politica climato-energetică a Uniunii Europene. În acelaşi sens, ne concentrăm asupra extinderii portofoliului nostru de producţie prin centrale electrice pe gaz şi centrale nucleare, folosind astfel o altă modalitate de a îndeplini ţintele noastre de reducere a emisiilor de CO2", a declarat Martin Roman, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al CEZ.

Transportatorul naţional de energie, Transelectrica, a primit cereri de racordare la reţea a unor centrale eoliene care ar avea o capacitate totală de 12.000 MW, în condiţiile în care cele două reactoare operaţionale ale centralei de la Cernavodă, care au o putere instalată cumulată de circa 1.400 MW, produc 17-18% din necesarul de energie al României.

Transelectrica a anunţat, săptămâna trecută, că Sistemul Energetic Naţional (SEN) nu va putea prelua volumul ridicat de producţie a centralelor eoliene pentru care compania a primit solicitări din partea investitorilor.

Potrivit companiei de stat, SEN poate absorbi în prezent numai 3.000-4.000 MW de energie eoliană, iar directorul de planificare reţea al Transelectrica, Dan Preoţescu, a estimat săptămâna trecută că, dintre proiectele pentru care s-a solicitat racordare la reţea, 75% nu se vor realiza niciodată.

"Putem spune că 75% dintre proiecte nu se vor realiza niciodată. Vor rămâne cei mai serioşi şi cu proiectele aflate în stadii avansate", a spus oficialul.

Cel mai avansat proiect de construcţie a unor centrale eoliene din România, cu o putere instalată cumulată de 600 MW, se află în localitatea Tariverde, între Tulcea şi Constanţa, investiţia putând ajunge la circa 600 milioane euro.

Preoţescu a precizat că acest proiect este dezvoltat de firma Tomis Team şi că ar putea fi operaţional în 2009. El a adăugat că, tot la Tariverde, Iberdrola construieşte, prin firma Eolica Dobrogea, un proiect de 600 MW, pe care intenţionază să îl dezvolte ulterior la 1.500 MW.

CEZ este prezent în România din 2005, când a preluat filiala de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Oltenia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici