CFA România: Analiştii financiari estimează o inflatie de 4,4% pentru următoarele 12 luni, deprecierea leului, creşterea datoriei publice şi a deficitului bugetar

Analiştii financiari estimează o inflatie de 4,4% pentru orizontul de 12 luni şi o depreciere a leului, valoarea medie a cursului anticipat fiind 5,1062 lei pentru un euro, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia CFA România.

Urmărește
922 afișări
Imaginea articolului CFA România: Analiştii financiari estimează o inflatie de 4,4% pentru următoarele 12 luni, deprecierea leului, creşterea datoriei publice şi a deficitului bugetar

CFA România: Analiştii financiari estimează o inflatie de 4,4% pentru următoarele 12 luni, deprecierea leului, creşterea datoriei publice şi a deficitului bugetar

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei a scăzut marginal în luna iulie, cu 0,2 puncte, până la valoarea de 52,0 puncte, influentat de scădera cu 1,3 puncte a componentei de anticipaţie a indicatorului, în timp ce componenta de condiţii curente s-a majorat cu 2,2 puncte.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2025) s-a redus faţă de sondajul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 4,43%.

În acelaşi timp, aproximativ 47% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni, iar 41% anticipează o stabilitate a acestui indicator.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 82% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare.

“Principalul risc asupra stabilităţii financiare a României este politica fiscală. Deficitul bugetar, este anticipat de către participanţii la sondaj la o valoare de peste 7% din PIB în acest an. Acest deficit este asociat şi cu o reducere uşoară a anticipaţiilor de creştere economică pentru acest an.”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, cea mai mare parte dintre participanţii la sondaj, 59%, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce tot 29% anticipează o scadere. De asemenea 41% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt corect evaluate, iar 59% că sunt supraevaluate. 

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 a continuat să se majoreze şi este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 7,1% din PIB, iar anticipaţiile de creştere economică pentru anul curent au continuat să se reducă faţă de exerciţiile anterioare şi se situează la valoarea de 2,5%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

În  luna iulie, CFA a realizat şi un sondaj privind anticipaţiile de aderare a României la zona euro. Media anticipaţiilor este un orizont de 11 ani. Valorile anticipate s-au situat într-un interval cuprins între 5 ani şi 20 de ani, fiind exprimată şi o opinie că România nu va adera la zona euro (opinie care nu a intrat în calculul mediei anticipaţiilor).

Sondajul este realizat lunar de Asociaţia CFA România, de peste 13 ani, şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţă muncii; anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici