- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (31.03.2009, 15:34)
- Raluca Ghinea , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CFA România: Creditarea bancară s-ar putea relua în trei până la nouă luni
Creditarea în sistemul bancar s-ar putea relua într-un interval cuprins între trei şi nouă luni, însă companiile româneşti nu vor mai înregistra evoluţii similare perioadei dinainte de criză, a declarat, marţi, preşedintele CFA România, Dragoş Cabat.
Urmărește
45 afișări
"Speram ca sistemul de creditare normal se va relua undeva în luna martie, însă acest lucru nu s-a întâmplat şi acum dau un nou termen de trei-nouă luni", a spus Cabat, la seminarul "Mediafax talks about Business Solutions to Crises".
El a arătat că băncile vor trebui să reia, mai devreme sau mai târziu, creditarea, întrucât resimt presiuni foarte mari, generate de costurile pe care le înregistrează.
"Dacă nu vor reuşi să crediteze cu dobânzi de 25% la lei, vor trebui să dea cu 20%. Dacă nu reuşesc nici cu 20%, atunci cu 15%, şi-aşa mai departe, însă trebuie să le dăm un interval de trei-nouă luni", a spus Cabat.
El apreciază că România nu va ieşi din criză în următoarele şase-nouă luni, acest lucru putându-se întâmpla doar când partenerii externi, precum Germania, Italia sau Austria, îşi vor reveni.
Cabat consideră că după ce vom depăşi actuala situaţie de criză, economia nu va mai reveni la creşterile înregistrate în anii anteriori.
"Am ajuns într-un moment de maturizare a pieţei româneşti. Cred că la nivel mondial, cel puţin în următorii 20 de ani, nu vor mai exista ritmurile de creştere de până acum. Va fi o creştere sub nivelul potenţial pentru a se realiza echilibrul cu perioada anterioară", a spus Cabat.
La rândul său, Aniko Somodi, consultant în cadrul companiei Horvath & Partners, apreciază că firmele care vor să reziste pe piaţă şi să înregistreze creşteri în continuare trebuie să-şi analizeze afacerile mult mai detaliat şi să fie atente unde vând, cum vând şi cu ce costuri.
Referitor la acordul de împrumut încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Cabat a arătat că FMI-ul nu reprezintă o soluţie, însă oferă o serie de avantaje, precum stabilitatea cursului de schimb, care ar putea avea loc în perioada următoare, disciplinarea politicilor guvernamentale (fiscale, salariale şi monetare), consolidarea poziţiei băncilor comerciale, precum şi reluarea ciclului normal de creditare.
"Avem nevoie de o disciplinare din exterior, iar FMI-ul poate să ne ofere acest cadru de disciplină", a spus Cabat.
CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii care deţin titlul Chartered Financial Analyst (CFA), calificare dată de institutul american CFA Institute, cu 135 de societăţi membre.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe