CFR Călători, Termoelectrica, Compania de Huilă Petroşani şi CET-urile incluse în deficitul bugetar

Bugetele CFR Călători, Termoelectrica, Compania de Huilă Petroşani şi CET-urilor sunt incluse până în 2012 în calculul deficitului bugetar pe standarde europene, iar din 2011 cel mai probabil şi cel al SNCFR, care va avea un impact important, a declarat secretarul de stat în MFP, Gheorghe Gherghina.

Urmărește
114 afișări
Imaginea articolului CFR Călători, Termoelectrica, Compania de Huilă Petroşani şi CET-urile incluse în deficitul bugetar

CFR Călători, Termoelectrica, Compania de Huilă Petroşani şi CET-urile incluse în deficitul bugetar (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Potrivit oficialului Ministerul Finanţelor Publice (MFP), începând din septembrie Comisia Europeană a stabilit că în calculul deficitului bugetar consolidat vor fi incluse noi companii, care timp de trei ani au avut mai multe de 50% din cheltuieli acoperite din fonduri publice, direct sau prin subvenţii, respectiv CFR Călători, Termoelectrica, Compania de Huilă Petroşani şi restul de CET-uri, întrucât şapte CET-uri au fost introduse încă din 2008.

"Încercăm pentru 2012 să aducem foarte aproape deficitul pe cash cu cel ESA (medologia europeană - n.r.). Trebuie să avem grijă ca acele companii introduse în calculul deficitului consolidat să nu aibă pierderi. De asemenea, arieratele acestor companii se iau în calcul (...) Dacă Huila ar fi înghiţită de acel grup energetic, dispare. Dacă nu, trebuie să avem grijă ca să nu aibă pierderi şi să afecteze deficitul. Dacă una dintre societăţi este privatizată, atunci iese. Datoriile lor sunt sume de plătit, le judeci pe ESA, ce au cheltuit plus arieratele lor", a explicat Gherghina la seminarul EU-Cofile organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Secretarul de stat în Finanţe a arătat că există un mare risc ca Societatea Naţională a Căilor Ferate Române (SNCFR) să încheie la finele lui 2010 cel de-al treilea an în care cheltuielile sunt acoperite peste 50% din fonduri publice, astfel că din 2011 va fi inclusă în bugetul general consolidat, ceea ce ar putea avea un impact pe deficitul ESA de 0,1% din PIB.

Gherghina a precizat că din momentul introducerii în calculul deficitului, impactul unei companii se calculează cu trei ani înainte şi nu poate fi scos mai devreme de trei ani.

În 2008 au mai fost introduse în calculul deficitului potrivit metodologiei europene bugetele Metrorex şi Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

În urma reclasificării companiilor, Comisia Europeană a ridicat în octombrie estimările privind deficitul României după metodologia ESA 95 pentru anii 2008 şi 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB,

Anterior, statisticienii Comisiei estimau deficitul României la 5,4%, respectiv 8,3% din PIB după metodologia ESA 95.

Reclasificările amintite au condus la modificarea cheltuielilor bugetare de la 37,6% la 38,2% din PIB pentru 2008, respectiv de la 40,4% la 41% din PIB pentru anul trecut, reiese din raportările Eurostat. Estimările anterioare datează din luna aprilie.

Totodată, estimarea privind veniturile statului a urcat de la 32,1% din PIB la 32,5% din PIB pentru 2008 şi de la 32,1% la 32,4% din PIB pentru 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici