Cheltuielile cu personalul BNR au urcat cu 9% în 2010, deşi salariile au fost reduse cu 25% în iulie

Cheltuielile cu personalul ale Băncii Naţionale a României au crescut cu 9,1% anul trecut, la 202,9 milioane de lei, potrivit raportului anual al băncii centrale, deşi salariile angajaţilor au fost reduse cu 25% începând cu 1 iulie anul trecut.

Urmărește
6 afișări

Contul de profit şi pierdere publicat de BNR în raportul anual pe 2010 indică un avans al cheltuielilor cu personalul de 16 milioane de lei, de la 186 milioane de lei în 2009 la 202,9 milioane lei.

"În 2010 au crescut salariile din BNR cu 5,8%, ceea ce înseamnă sub rata inflaţiei. Această creştere a fost împărţită astfel: la vârful schemei creştere zero şi de la o anumită treaptă în jos au fost creşteri graduale, cele mai mari pentru salariile mici. Toate referirile din raport nu sunt la salariul net, ci la cifrele brute, iar tăierea de 25% a fost operată pe net, în partea a doua a anului, şi a fost suportată numai de salariaţi, nu şi de bancă. Pentru a nu intra într-un dezastru la nivel european, cele 25% luate salariaţilor nu au ajuns la buget, pentru că s-ar fi considerat că BNR finanţează bugetul. Sumele au rămas în fondul de rezervă şi au întărit capitalul propriu al BNR. Prin urmare, noi în raport vorbim de salariul brut cheltuit, din care BNR a plătit impozite pe salarii, CAS şi tot ce mai era de plătit. Pe creştere ne-am ajustat numai cu inflaţia", a explicat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Rata anuală a inflaţiei s-a cifrat la 4,74% în 2009 şi 7,96% în 2010.

Consilierul guvernatorului BNR a mai spus că în cursul anului trecut au fost înfiinţate şi funcţii noi în cadrul unor direcţii din BNR, printre care la Supraveghere şi Statistică, dar influenţa acestora în totalul cheltuielilor nu a fost semnificativă.

Guvernul a decis să reducă salariile angajaţilor din sectorul bugetar cu 25% începând cu 1 iulie 2010, iar până la finele anului trecut şi salariile personalului din BNR au fost diminuate cu acelaşi procent. De la începutul acestui an, reducerea salariilor nu a mai fost aplicată la BNR.

Legea de reducere a salariilor bugetarilor a prevăzut şi scăderea veniturilor angajaţiilor din BNR. Iniţial, legea prevedea ca economiile obţinute să se facă venit la bugetul de stat, dar după intervenţia Băncii Centrale Europene, care a atras atenţia că un astfel de mecanism ar echivala cu finanţarea directă a bugetului de către banca centrală, sumele rezultate din tăierile de salarii de la BNR au fost virate în fondul de rezervă.

În cursul anului 2010, BNR a angajat 101 persoane, în timp ce alte 84 au încetat raporturile de muncă cu banca. Banca centrală are aproape 1.800 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici