- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.07.2024, 11:52)
- Răzvan Botea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 21% la cinci luni din 2024
Unde se duc banii bugetului. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 21% la cinci luni din 2024, mult peste programarea de la început de an, care prevedea o creştere de numai 11%, relatează Ziarul Financiar.
Urmărește
526 afișări
Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 21% la cinci luni din 2024
Cu cele mai mici încasări din taxe din Uniunea Europeană, România are a patra cea mai mare cheltuială cu bugetarii ca alocare din totalul cheltuielilor guvernamentale.
Aşa cum arată evoluţia finanţelor publice la cinci luni din an, cheltuiala bugetului cu salariile bugetarilor va sări de 150 mld. lei în 2024, chiar dacă, până la finalul anului, nu ar mai fi majorări de salarii în sectorul public. Spre comparaţie, acum 10 ani, în 2015, guvernul a cheltuit cu salariile bugetarilor 52 mld. lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Creşterea cheltuielilor de personal la 150 mld. lei din 2024 vine ca urmare a faptului că guvernul cheltuieşte mai mult decât şi-a bugetat cu aceste salarii şi, numai în ianuarie-mai 2024, plăţile pentru salariile bugetarilor au crescut cu 21% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut. Or, la final de 2023, când guvernul Ciolacu şi-a făcut socotelile pentru anul care urmează, cheltuielile de personal erau programate să crească cu 11%, adică dublu faţă de rata inflaţiei.
Ce nu a prevăzut guvernul, cel puţin din punctul de vedere al bugetării, au fost creşterile de salarii din sistemul public care au urmat în 2024. Erau indicii încă din 2023, când sindicatele, care reprezentau sute de mii de angajaţi din Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii, spitale sau companii de stat, protestau, intrau în grevă sau ameninţau cu grevă pentru salarii mai mari. Într-un an în care electoratul este chemat la urne pentru toate alegerile posibile, guvernul a stins tensiunile din rândul angajaţilor bugetari, în număr total de 1,3 milioane, şi a aprobat majorări de salarii.
Astfel, cheltuielile au crescut cu un ritm aproape dublu faţă de bugetare şi, inevitabil, vor fi mai mari de 150 mld. lei în acest an.
Ca sumă, cheltuiala cu salariile angajaţilor din domeniul public este triplă în 2024 faţă de acum 10 ani. Este drept însă că, privită ca pondere în total cheltuieli, plata angajaţilor bugetari este doar cu un procent mai mare: 22,5%, faţă de 21,4%.
În perioada boomului 2017-2019, salariile bugetarilor ajunseseră la aproape 28% din totalul cheltuielilor statului, însă în anii de după pandemie mai multe categorii de bugetari au avut salariile îngheţate. Din 2022, dar mai ales în 2023 şi acum în 2024, salariile bugetarilor au crescut din nou mai repede decât cheltuielile totale ale bugetului şi mai repede decât PIB-ul.
Prin comparaţie cu alte ţări europene, România se află pe locul patru în ceea ce priveşte cele mai mari cheltuieli de personal ca pondere în total cheltuieli bugetare, conform datelor din 2022 ale Fondului Monetar Internaţional (FMI). În faţă sunt Cipru, Malta şi Irlanda, care alocă peste 25-30% din cheltuieli pentru bugetari.
Problema României este însă povara cheltuielilor în raport cu veniturile. Pentru că România a adunat în 2022, cele mai recente date agregate ale Comisiei Europene, numai 28% din PIB ca venituri din taxe, impozite şi contribuţii, pe când media europeană este la 41%, iar alte ţări, precum Franţa sau Belgia colectează la buget din taxe şi impozite peste 45% din PIB. România a rămas şi în 2022 pe ultimul loc în Uniunea Europeană penultimul loc în teorie la acest capitol, înaintea Irlandei.
În practică, însă, Irlanda are un PIB umflat puternic de companiile din tehnologie care au sediul european în Dublin şi care distorsionează datele raportate la PIB.
În consecinţă, practic, cu cele mai mici încasări din taxe din Uniunea Europeană, România are a patra cea mai mare cheltuială cu bugetarii ca alocare din totalul cheltuielilor guvernamentale, iar procentul, cel puţin în 2024, este în creştere.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe