Chesnoiu, PSD: România nu se ia după Ungaria şi nu limitează şi nici nu interzice exporturile de cereale

România nu va interzice exporturile de cereale, pentru că în acest moment nu există sincope privind aprovizionarea populaţiei cu alimente, rezervele de stat fiind îndestulătoare, a spus Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

Urmărește
3308 afișări
Imaginea articolului Chesnoiu, PSD: România nu se ia după Ungaria şi nu limitează şi nici nu interzice exporturile de cereale

Chesnoiu, PSD: România nu se ia după Ungaria şi nu limitează şi nici nu interzice exporturile de cereale

Declaraţia sa a fost făcută la sediul PSD şi vine în contextul în care Ungaria a anunţat în 4 martie că va interzice de urgenţă exporturile de cereale din cauza creşterilor masive de preţuri înregistrate ca urmare a războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina.

„Este vorba de Ungaria, Bulgaria şi Serbia (ţări care au intezis sau se gândesc să limiteze exporturile – n.red.) şi trebuie să precizăm, încă de la început, că România nu este niciuna dintre aceste ţări. Noi, în mod tradiţional suntem o ţară care exportă, pentru că producem mai mult decât cât consumam în intern şi lucrul trebuie să fie foarte bine înţeles de toată lumea. Din evaluările pe care le-am făcut până acum la Ministerul Agriculturii nu există niciun risc să nu putem hrăni populaţia. Pe măsură ce lucrurile evoluează sau involueaza vom lua măsuri pentru a asigura hrana populaţiei”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

El susţine că a făcut o analiză privind stocurile României de alimente de bază încă dinainte de război, menţionând că nu este prima criză cu care România se confruntă, iar în urma acesteia a rezultat că nu există sincope privind aprovizionarea populaţiei cu alimente.

„Sunt suficiente alimente (de bază - n.red.), astfel încât să putem trece peste orice criză. Am făcut solicitări către autorităţile competente ca rezervele de stat să fie îndestulătoare, pentru că ne preocupă situaţia din România. Am făcut-o înainte de agresiunea militară a Rusiei, deoarece trebuie să avem în vedere o evoluţie a lor pe termen scurt, mediu şi lung. Soluţiile pentru această situaţie avem şi le implementăm gradual, în funcţie de necesitate”, a explicat Chesnoiu.

În 2021, România a avut cel mai bun an agricol şi a realizat o recoltă de circa 34 de milioane de cereale, din care 11,3 milioane de tone au fost de grâu. Până acum au fost exportate circa 5 milioane de tone de grâu, potrivit analiştilor, iar consumul intern de grâu este de 4,3 milioane de tone, susţine Chesnoiu. „De aceea România nu este în situaţia celorlalte state, care încearcă să-şi satisfacă consumul intern. În Ungaria, această decizie se suprapune cu perioada alegerilor şi trebuie să interpretăm deciziile şi în logica politică”, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
cereale,
ministru,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici