Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România. Ce conţin documentele
Compania americană Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România, acestea fiind publicate joi, 26 aprilie, pe site-ul Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), a anunţat, la Varşovia, premierul Mihai Răzvan Ungureanu. El a precizat că Chevron a transmis miercuri Executivului acordul pentru desecretizarea documentelor.
Chevron a acceptat desecretizarea contractelor din România (Imagine: Shutterstock)
ANRM a publicat acordurile semnate cu Chevron pentru explorarea a trei perimetre de la ţărmul Mării Negre.
Chevron deţine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea şi exploatarea perimetrelor.
Potrivit documentelor publicate joi de ANRM, Chevron are dreptul de concesiune asupra perimetrelor pentru o perioadă de 30 de ani, care poate fi extinsă cu alţi 15 ani. Totodată, în cazul în care Chevron va descoperi gaze şi petrol, va plăti redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13% din producţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Acest nivel al redevenţelor este unic pentru toate companiile, din cauza contractului de privatizare a Petrom, şi este stabilit până la sfârşitul anului 2014.
Contractul desecretizat joi releavă că grupul Chevron se obligă să sape în total opt sonde de explorare a celor trei perimetre într-un interval de patru ani de la semnarea acordului petrolier.
La sfârşitul lunii martie, Guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Cevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele din judeţul Constanţa.
În urmă cu două săptămâni Guvernul a transmis Chevron, prin intermediul ANRM, o scrisoare în care solicita companiei un acord scris pentru desecretizarea contractelor, partea română considerând că nu există elemente care pot fi supuse unui secret de stat.
Managerul Chevron pentru România, Tom Holst, declara la începutul lunii aprilie într-o emisiune televizată că grupul pe care îl reprezntă nu are nimic împotrivă pentru desecretizarea anexelor contractului de atribuire a celor trei perimetre de exploatare a gazului de şist.
Holst a spus atunci că iniţiativa de a secretiza clauzele contractuale aparţine statului român şi nu companiei.
La rândul lor, reprezentanţii Guvernului român au arătat că aceste contracte sunt secretizate conform legislaţiei în vigoare, dar că pot fi prezentate public dacă există acordul ambelor părţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria