Chevron renunţă la explorarea zăcămintelor de gaze de şist din Polonia

Grupul american Chevron renunţă la activităţile de explorare a zăcămintelor de gaze de şist din Polonia, ale căror rezultate nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor iniţiale.

Urmărește
643 afișări
Imaginea articolului Chevron renunţă la explorarea zăcămintelor de gaze de şist din Polonia

Chevron renunţă la explorarea zăcămintelor de gaze de şist din Polonia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Divizia din Polonia a Chevron a decis să întrerupă operaţiunile de explozare a zăcămintelor de şist din Polonia, întrucât oportunităţile oferite de acestea sunt mai mici decât alte oportunităţi din portofoliul global al grupului", se arată într-un comunicat al Chevron.

Exxon Mobil, Total şi Marathon Oil au renunţat la rândul lor, în ultimii trei ani, să caute gaze de şist în Polonia.

Iniţial, aceste grupuri, precum şi alte companii din sectorul energiei, au fost atrase în Polonia de estimări privind existenţa unor rezerve masive de gaze de şist în această ţară.

De la lansarea activităţilor de exploare, estimările au fost reduse, condiţiile geologice de efectuare a forajelor s-au dovedit dificile, iar liderii de companii s-au plâns de incertitudinile legate de cadrul legislativ.

În ultimele câteva luni, declinul puternic al preţurilor hidrocarburilor la nivel mondial au obligat marii producători energetici să reducă cheltuielile şi să renunţe la proiectele nerentabile.

Sectorul gazelor de şist este incert şi în România, unde Chevron desfăşoară activităţi de explorare. Premierul Victor Ponta a declarat în noiembrie anul trecut că se pare că România nu are gaze de şist, în pofida eforturilor de a fi descoperite.

Guvernele din estul Europei, în special din Polonia, România şi Lituania, au fost entuziasmate iniţial de gazele de şist, considerate ca o soluţie de reducere a dependenţei de importurile din Rusia, notează Reuters.

Pe de altă parte, Europa de Est îşi diversifică furnizorii prin alte căi, în special prin importurile de gaze naturale lichefiate, de exemplu din Qatar, şi prin construcţia unor legături mai bune cu reţeaua de gazoducte a Europei Occidentale.

Profitul Chevron, al doilea mare grup energetic din SUA în funcţie de capitalizare, după Exxon Mobil, a scăzut în trimestrul patru cu 30%, de la 4,93 miliarde de dolari în urmă cu un an la 3,47 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, din cauza declinului cotaţiilor petrolului, potrivit datelor publicate vineri.

La nivelul anului 2014, Chevron a obţinut un profit net de 19,2 miliarde de dolari, în scădere cu 10,3% faţă de 21,4 miliarde de dolari în 2013.

Grupul a obţinut în trimestrul patru venituri totale în valoare de 46,1 miliarde de dolari, cu 17,2% mai mici faţă de 56,1 miliarde de dolari în intervalul simular al anului anterior. În 2014, veniturile Chevron au scăzut cu 7,4%, la 211,9 miliarde de dolari, de la 228,8 miliarde de dolari în 2013.

Investiţiile de capital al Chevron vor fi în acest an de 35 de miliarde de dolari, cu 13% mai mici faţă de 2014.

Chevron a extins investiţiile în proiecte marine de mare adâncime, în condiţiile în care preţurile ţiţeiului au scăzut cu aproape 60% din iunie 2014.

În decembrie, Chevron a inaugurat producţia la exploatarea Jack/St. Malo din Golful Mexic, proiect de 7,5 miliarde de dolari care, potrivit estimărilor, va produce petrol şi gaze timp de patru decenii. La începutul acestei săptămâni, Chevron a convenit să cumpere participaţii la două perimetre din Golful Mexic, de la grupul BP.

Preşedintele şi directorul general al Chevron, John Watson, a declarat că vrea ca producţia mondială a grupului să urce cu peste 20% până la sfârşitul anului 2017.

În România, Chevron a finalizat în iulie 2014 activităţile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliştea-Pungeşti, judeţul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.

Compania americană deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania a mai obţinut anul trecut şi cea de-a doua autorizaţie de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deţinut la Puieşti.

După ce Chevron a obţinut, în octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici