- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
China a devenit cel mai mare producător de bunuri din lume, după 110 ani de supremaţie a Statelor Unite
China a redevenit cel mai mare producător de bunuri din lume, recuperând poziţia pierdută la sfârşitul secolului al XIX-lea, şi a încheiat astfel 110 ani de supremaţie a Statelor Unite, potrivit unui studiu publicat de firma americană de consultanţă economică IHS Global Insight.
China a devenit cel mai mare producător de bunuri din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Anul trecut, China a generat 19,8% din producţia mondială de bunuri, uşor mai mult faţă de 19,4% în cazul Statele Unite, potrivit estimărilor IHS, citate de canalul de televiziune CNBS.
Revenirea Chinei pe prima poziţie marchează "încheierea unui ciclu de 500 de ani în istoria economiei", a afirmat Robert Allen de la Nuffield College, Oxford, reputat istoric al economiei.
Statele Unite ar trebui să fie îngrijorate de preluarea de către China a locului deţinut de SUA încă din 1895, consideră Deborah Wince-Smith, director al Consiliului pentru Competitivitate, organizaţie cu sediul la Washington.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
"Situaţia arată nevoia ca Statele Unite să concureze în viitor nu pe baza producţiei de bunuri de consum, dar pe baza inovaţiei şi noilor tipuri de servicii necesare de industriile productive", a spus Wince-Smith.
China a ocupat ultima dată postura de cel mai mare producător de bunuri din lume în 1850, când statul asiatic se apropia de sfârşitul unei lungi perioade de creştere a populaţiei şi progres tehnologic. Susţinută de revoluţia industrială, Marea Britanie a devenit pentru aproape 50 de ani primul producător de bunuri la nivel mondial, după care hegemonia a fost preluată de SUA pentru 110 ani.
Istoricii consideră că în 1830 China producea aproape 30% din volumul de bunuri la nivel mondial, ajungând la numai 6% în 1900 şi jumătate din această cifră în 1990.
Din anii '90, China a recuperat rapid decalajul faţă de SUA, beneficiind de costuri reduse ale forţei de muncă, investiţii masive ale companiilor străine şi creşterea economică rapidă.
Datele nu sunt, însă, sumbre pentru economia SUA, notează şeful diviziei IHS pentru servicii industriale, Mark Killion.
"SUA au un avantaj de productivitate imens. Au produs uşor mai puţin decât China în 2010 dar cu numai 11,5 milioane de muncuitori, comparativ cu 100 de milioane de muncitori în China", a spus el.
Producţia mondială de bunuri a totalizat 10.078 miliarde de dolari anul trecut, se arată în studiul IHS. Comparativ cu 2009, producţia a înregistrat o creştere, ajustată după inflaţie, de 9,7%. Studiul se bazează pe date anunţate de autorităţi naţionale de statistică. Producţia Chinei în dolari pentru anul trecut a fost susţinută, uşor, de aprecierea cu 3% a monedei naţionale faţă de cea americană între 2009 şi 2010.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO