- Home
- Economic
- (08.08.2023, 18:08)
- Iulian Moşneagu
China afirmă că deficitul comercial în creştere al Europei este din cauza restricţiilor impuse de UE
- China a respins comentariile recente ale celui mai înalt oficial comercial al Uniunii Europene care a criticat practicile economice ale superputerii asiatice.
- Beijingul susţine că deficitul comercial bilateral în creştere este din cauza controalelor la export ale blocului comunitar.
Urmărește
6311 afișări
"Restricţiile UE privind exportul de produse de înaltă tehnologie către China din ultimii ani au limitat în mod direct capacitatea UE de a exploata potenţialul de export către China şi au dus la un comerţ dezechilibrat", a transmis marţi Ministerul chinez de Externe într-un comunicat. Excedentul "este un rezultat natural sub influenţa combinată a diferitelor structuri industriale, a specializării industriale, a modalităţilor de comerţ şi a factorilor externi".
Într-un interviu acordat săptămâna aceasta pentru Financial Times, comisarul european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat că deficitul cu China a ajuns la un nivel "uluitor" şi că va face presiuni asupra Beijingului pentru a reduce barierele pentru bunurile europene atunci când va călători acolo în septembrie. "Nivelul de deschidere din partea Chinei nu este acelaşi cu nivelul de deschidere din partea UE".
UE plănuia să semneze un acord de investiţii cu China, prin care să echilibreze condiţiile de concurenţă pentru firmele europene în cea de-a doua economie a lumii. Însă acest acord a fost îngheţat în 2021, după ce cele două părţi şi-au impus reciproc sancţiuni din cauza acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în regiunea Xinjiang din China, notează Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
De atunci, firmele europene din China au devenit din ce în ce mai pesimiste, un procent record de 64% dintre acestea declarând într-un sondaj din iunie că a devenit mai dificil să facă afaceri în această ţară.
UE se gândeşte la noi limitări ale investiţiilor externe pentru rivali strategici, cum ar fi China, în sectoare sensibile, cum ar fi cel al semiconductorilor, care ar putea permite Beijingului să construiască o industrie a cipurilor de clasă mondială. La începutul acestui an, guvernul olandez a declarat că va interzice celei mai valoroase companii tehnologice din Europa, ASML Holding NV, să expedieze unele dintre produsele sale în China.
Excedentul comercial al Chinei cu Europa a crescut vertiginos în timpul pandemiei, deoarece europenii au cumpărat mai multe bunuri, cum ar fi echipamente de protecţie sau electronice care să permită munca remote. Din 2020 până în 2022, surplusul a crescut de peste două ori, ajungând la 277 de miliarde de dolari anul trecut. De atunci, acesta s-a redus oarecum pe măsură ce cererea europeană s-a răcit, excedentul scăzând la 19 miliarde de dolari luna trecută, potrivit datelor chinezeşti publicate marţi.
Declaraţia lui Dombrovskis vine după cea a ministrului francez de finanţe, Bruno Le Maire, care a declarat recent la Beijing că ţara sa doreşte "să obţină un acces mai bun şi mai echilibrat la piaţa chineză".
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Pensionarii din România care au muncit între acești ani ar putea primi 400 de lei în plus, începând cu 1 februarie 2025
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe