- Home
- Economic
- (08.08.2023, 18:08)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
China afirmă că deficitul comercial în creştere al Europei este din cauza restricţiilor impuse de UE
- China a respins comentariile recente ale celui mai înalt oficial comercial al Uniunii Europene care a criticat practicile economice ale superputerii asiatice.
- Beijingul susţine că deficitul comercial bilateral în creştere este din cauza controalelor la export ale blocului comunitar.
Urmărește
6311 afișări
"Restricţiile UE privind exportul de produse de înaltă tehnologie către China din ultimii ani au limitat în mod direct capacitatea UE de a exploata potenţialul de export către China şi au dus la un comerţ dezechilibrat", a transmis marţi Ministerul chinez de Externe într-un comunicat. Excedentul "este un rezultat natural sub influenţa combinată a diferitelor structuri industriale, a specializării industriale, a modalităţilor de comerţ şi a factorilor externi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Într-un interviu acordat săptămâna aceasta pentru Financial Times, comisarul european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat că deficitul cu China a ajuns la un nivel "uluitor" şi că va face presiuni asupra Beijingului pentru a reduce barierele pentru bunurile europene atunci când va călători acolo în septembrie. "Nivelul de deschidere din partea Chinei nu este acelaşi cu nivelul de deschidere din partea UE".
UE plănuia să semneze un acord de investiţii cu China, prin care să echilibreze condiţiile de concurenţă pentru firmele europene în cea de-a doua economie a lumii. Însă acest acord a fost îngheţat în 2021, după ce cele două părţi şi-au impus reciproc sancţiuni din cauza acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în regiunea Xinjiang din China, notează Bloomberg.
De atunci, firmele europene din China au devenit din ce în ce mai pesimiste, un procent record de 64% dintre acestea declarând într-un sondaj din iunie că a devenit mai dificil să facă afaceri în această ţară.
UE se gândeşte la noi limitări ale investiţiilor externe pentru rivali strategici, cum ar fi China, în sectoare sensibile, cum ar fi cel al semiconductorilor, care ar putea permite Beijingului să construiască o industrie a cipurilor de clasă mondială. La începutul acestui an, guvernul olandez a declarat că va interzice celei mai valoroase companii tehnologice din Europa, ASML Holding NV, să expedieze unele dintre produsele sale în China.
Excedentul comercial al Chinei cu Europa a crescut vertiginos în timpul pandemiei, deoarece europenii au cumpărat mai multe bunuri, cum ar fi echipamente de protecţie sau electronice care să permită munca remote. Din 2020 până în 2022, surplusul a crescut de peste două ori, ajungând la 277 de miliarde de dolari anul trecut. De atunci, acesta s-a redus oarecum pe măsură ce cererea europeană s-a răcit, excedentul scăzând la 19 miliarde de dolari luna trecută, potrivit datelor chinezeşti publicate marţi.
Declaraţia lui Dombrovskis vine după cea a ministrului francez de finanţe, Bruno Le Maire, care a declarat recent la Beijing că ţara sa doreşte "să obţină un acces mai bun şi mai echilibrat la piaţa chineză".
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe