- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
China ar putea deveni a doua mare economie a lumii
China ar putea deveni a doua mare economie a lumii până în 2011, depăşind Japonia după 30 de ani de reforme şi consolidând puterea regimului de la Beijing pe plan intern şi influenţa sa pe plan extern, anticipează analiştii.
China ar putea deveni a doua mare economie a lumii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorităţile chineze urmează să prezinte săptămâna viitoare datele privind evoluţia Produsului Intern Brut (PIB) din trimestrul al treilea.
Economiştii anticipează o creştere economică de 9,5% faţă de perioada similară a anului trecut, recuperând teren faţă de Japonia, care ar putea înregistra un avans mai mic de 1% în aceeaşi perioadă.
Astfel, în baza trendului deja stabilit în contextul crizei globale, China ar putea detrona Japonia de pe poziţia de cea de-a doua mare economie a lumii şi cea mai mare din Asia, ocupat în ultimii 40 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
"Din moment ce economiile Chinei şi Japoniei sunt deja similare ca anvergură, schimbarea clasamentului nu va avea vreo consecinţă reală", a declarat pentru AFP analistul IHS Global Insight Todd Lee.
Totuşi, în opinia lui Lee, creşterea economică rapidă conferă Chinei mai multă "greutate" pe scena globală şi asigură Partidului Comunist sprijinul intern de care are nevoie pentru a rămâne la putere.
Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei s-a plasat anul trecut la 4.300 miliarde de dolari, faţă de 4.900 miliarde în Japonia, potrivit datelor Băncii Mondiale.
Cea mai mare economie a lumii este cea a Statelor Unite, cu un PIB de 14.200 miliarde de dolari în 2008.
Economistul-şef al CLSA Asia-Pacific Markets, Eric Fishwick, vede creşterea anverugrii Chinei pe scena globală drept "o chestiune matematică".
"Evident că se va întâmpla, ca rezultat al creşterii rapide a Chinei şi stagnării relative a Japoniei", a arătat el.
Yenul joacă şi el un rol important în stabilirea raportului de anvergură dintre cele două economii, consideră analiştii.
Moneda niponă este considerată în mod tradiţional o investiţie sigură în vremuri de criză şi s-a apreciat semnificativ în consecinţă faţă de dolarul american în ultimii doi ani, lovind atât încasările repatriate ale exportatorilor, dar şi competitivitatea produselor japoneze.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.