- Home
- Economic
- WASHINGTON, (28.09.2010, 16:16)
- Marius Oncu , Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
China ar putea deveni a doua putere în cadrul FMI, devansând ţări ca Germania sau Franţa
China ar putea deveni a doua sau a treia forţă la Fondul Monetar Internaţional (FMI) în funcţie de drepturile de vot, devansând ţări industrializate ca Germania, Franţa sau Marea Britanie, potrivit planurilor de reformă care vizează acordarea unei ponderi mai mari ţărilor emergente.
Urmărește
35 afișări
China ar putea deveni a doua putere în cadrul FMI, devansând ţări ca Germania sau Franţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Alte economii emergente mari, ca Brazilia, Rusia, India, Coreea de Sud sau Turcia, ar putea obţine procentaje mai ridicate din drepturile de vot la FMI, potrivit unui document al instituţiei, obţinut de Reuters. Reprezentarea la Fond a unor state europene mari, dar şi mai mici, ca Olanda sau Belgia, va fi redusă.
Astfel, state precum China ar avea o importanţă mai mare în deciziile Fondului şi mai multă influenţă în politica economică mondială.
Planul de reformă al FMI vizează şi majorarea resurselor financiare la aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, sau chiar mai mult.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
În trei dintre cele patru scenarii analizate de board-ul FMI săptămâna trecută, China ajunge pe locul al treilea, după SUA şi Japonia, de pe poziţia a şasea, pe care o ocupă în prezent. În unul din cazuri, China depăşeşte şi Japonia, urcând pe locul al doilea. Scenariul ia în calcul participaţiile celor mai mari 20 de membri ai Fondului.
Statele Unite vor rămâne cel mai puternic stat de la FMI, cu o participaţie de 17,67%, care-i conferă drept de veto în deciziile instituţiei.
Marile economii ale lumii vizează un acord pe acest subiect la reuniunea liderilor G20, care se va organiza la Seul, în noiembrie.
Cotele determină sumele pe care statele trebuie să le aloce Fondului, dar şi cât de mult pot acestea împrumuta.
Mandatul actualului consiliu de administraţie al FMI, compus din 24 de directori, expiră la sfârşitul lunii octombrie.
România are 1,03 miliarde de drepturi speciale de tragere (echivalentul a 1,59 miliarde de dolari) la FMI, reprezentând o cotă de 0,47%. Statului român îi revin 0,48% din drepturile de vot, fiind reprezentat, alături de un grup de mai multe ţări, de Olanda.
Dreptul Special de Tragere (DST) este unitatea de cont a FMI, în care se calculează şi contribuţiile ţărilor membre. Un DST este cotat în prezent la 0,647056 DST pentru un dolar.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate