China depăşeşte Europa şi devine principala piaţă a exporturilor de gaze din Rusia

  • China este pe cale să devină în acest an cea mai mare piaţă a exporturilor de gaze din Rusia.
  • Cea mai puternică ţară din Asia va depăşi Europa, după ce războiul Kremlinului împotriva Ucrainei a redus fluxurile de combustibil către statele europene.
  • Gazprom rămâne o sursă esenţială de energie pentru unele ţări europene, inclusiv Ungaria, Austria şi Slovacia.
Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului China depăşeşte Europa şi devine principala piaţă a exporturilor de gaze din Rusia

China depăşeşte Europa şi devine principala piaţă a exporturilor de gaze din Rusia

Gigantul rus Gazprom a exportat 23,7 miliarde de metri cubi de gaz natural către China în primele nouă luni ale anului, cu aproape 40% peste volumul exportat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit calculelor Bloomberg pe baza datelor vamale ale ţării asiatice şi pe cele ale Ministerului rus al Economiei.

Prin comparaţie, Rusia a exportat 22,5 miliarde de metri cubi de gaz clienţilor Gazprom din Europa în perioada ianuarie-septembrie, conform Bloomberg.

Gazprom a crescut treptat livrările de gaze către China prin conducta Power of Siberia, care a fost inaugurată la sfârşitul anului 2019. Luna trecută, compania rusă a convenit cu China National Petroleum Corp. asupra unor livrări suplimentare în decembrie, care vor asigura o creştere rapidă a fluxurilor zilnice.

Acordul a fost încheiat în contextul în care cererea de gaze în China este în creştere. Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, consumul de gaze în China ar urma să crească cu 8% în acest an.

În timp ce cea mai mare parte a Uniunii Europene a redus drastic importurile de gaze din Rusia, Gazprom rămâne o sursă esenţială de energie pentru unele naţiuni, inclusiv Ungaria, Austria şi Slovacia. Exporturile prin conducte spre ţările europene au crescut cu 16% în primele nouă luni ale anului faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată calculele Bloomberg.

Întrucât acordul de tranzit pe cinci ani încheiat de Gazprom cu Ucraina expiră în decembrie 2024, iar Kievul nu intenţionează să îl prelungească, aproximativ jumătate din fluxurile de gaze către Europa riscă să fie oprite.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici