- Home
- Economic
- BEIJING, (10.01.2014, 13:52)
- Vlad Popescu
China revendică prima poziţie în topul schimburilor comerciale, depăşind pentru prima dată SUA
China a anunţat că a devenit anul trecut cel mai mare importator şi exportator de bunuri la nivel mondial, depăşind pentru prima dată SUA, cu schimburi comerciale de peste 4.000 de miliarde de dolari.
Urmărește
179 afișări
China revendică prima poziţie în topul schimburilor comerciale, depăşind pentru prima dată SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Importurile au crescut în decembrie cu 8,3%, cea mai puternică ascensiune din ultimele cinci luni, indicând că cererea internă va sprijini creşterea economică, transmite Bloomberg.
Totodată, exporturile au urcat cu 4,3% în ultima lună a anului, cifră care ar putea fi însă distorsionată de fenomenul facturilor false, utilizate pentru a evita controlul strict asupra circulaţiei capitalului şi pentru a profita de pe urma aprecierii monedei naţionale.
Excedentul comercial al Chinei a fost de 25,6 miliarde de dolari în decembrie şi de 259,75 miliarde de dolari pe ansamblul anului trecut, cel mai ridicat nivel din 2008.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Astfel, guvernul chinez a revendicat vineri titlul de cel mai mare importator şi exportator de mărfuri la nivel mondial, depăşind pentru prima dată SUA.
Cu toate acestea, Beijingul a subliniat dificultăţile cu care se confruntă exportatorii chinezi din cauza aprecierii yuanului şi creşterii costurilor cu forţa de muncă.
Economiştii subliniază totodată că datele pentru luna decembrie nu au fost ajustate sezonier. După această ajustare, importurile au urcat cu 4,3%, iar exporturile cu 3,3%, notează un analist al Credit Agricole.
Administraţia vămilor din China nu are de gând să revizuiască datele privind importurile şi exporturile pentru 2013, a declarat luni vineri într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al autorităţii.
Astfel, pentru anul 2013, exporturile Chinei au crescut cu 7,9%, la 2.210 miliarde de dolari, iar importurile au urcat cu 7,3%, la 1.950 miliarde de dolari, potrivit administraţiei vămilor.
Depăşirea pragului de 4.000 miliarde de dolari în ceea ce priveşte schimburile comerciale reprezintă "un moment istoric", a adăugat reprezentantul agenţiei guvernamentale.
Louis Kuijis, economist şef pentru China la banca britanică Royal Bank of Scotland, arată într-o analiză publicată vineri că facturile false au majorat cu aproximativ două puncte procentuale creşterea exporturilor Chinei pe 2013.
Schimburile comerciale ale Statelor Unite au totalizat 3.530 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor anunţate anterior de guvernul de la Washington. Cifrele pentru luna decembrie nu au fost publicate încă, dar ar trebui să prezinte o creştere de peste două ori în raport cu aceeaşi lună a anului trecut pentru ca totalul pe 2013 să depăşească nivelul raportat în China.
China a revendicat încă din 2012 titlul de cel mai mare exportator de bunuri la nivel mondial şi a fost al doilea mare importator după SUA, potrivit raportului anual al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Cu importuri de 2.080 miliarde de dolari în primele 11 luni din 2013, SUA a rămas anul trecut cel mai mare importator la nivel mondial.
Economia chineză este cea de-a doua la nivel mondial după SUA în ceea ce priveşte Produsul Intern Brut. Astfel, China a avut anul trecut un PIB de aproximativ 8.200 miliarde de dolari, circa jumătate din cel al Statelor Unite.
Yuanul chinezesc s-a apreciat anul trecut faţă de dolar cu 2,9% şi a atins vineri nivelul de 6,050 yuani pe dolar.
În raport cu principalii parteneri, schimburile comerciale ale Chinei cu SUA au crescut anul trecut cu 7,5%, dar cu Japonia au scăzut cu 5,1%, pe fondul disputei diplomatice dintre cele două ţări asiatice privind un grup de insule revendicate de ambele guverne. Schimburile comerciale ale Chinei cu statele Uniunii Europene au avansat anul trecut cu 2,1%.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe