- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
China-România în 20 de ani: De la tenişi şi creioane la reactoare şi trenuri rapide
Chinezii au venit la Bucureşti să vândă tehnologie şi să investească în energie hidro şi nucleară. România speră să ducă în China bovine şi cereale, ceea ce exporta şi în urmă cu 100 de ani.
Victor Ponta, Li Keqiang (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
China vine în România după 20 de ani de creştere economică neîntreruptă care au scos-o din statutul de ţară subdezvoltată şi au adus-o la un PIB per capita apropiat de cel al României. Asemenea oricărei mari puteri occidentale, scopul ei este azi să vândă în România echipamente şi tehnologie. Acesta este numai şi numai rezultatul politicilor intensive de industrializare, pe când în România procesul a fost invers în aceste două decenii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
În 1990, China avea un PIB per capita de 341 $, iar astăzi are 6.222 $, deci de 18 ori mai mult, în timp ce PIB per capita al României a crescut în aceeaşi perioadă de la 1.650 $ la 8.470 $ per capita, deci de numai cinci ori.
În anii ‘70 şi ‘80 ai secolului trecut, China era cunoscută în România pentru tenişi, pixuri, creionul cu gumă şi „stiloul de 100 de lei“. Acum chinezii au venit în România să vândă tehnologie nucleară, trenuri de mare viteză şi să construiască autostăzi – vor fi semnate contracte de miliarde de euro, a dat asigurări ieri premierul Chinei Li Keqiang.
România se aşteaptă şi ea să facă afaceri „bune“. Va vinde Chinei vaci, porci şi cereale. Adică ceea ce vindea şi acum 100 de ani în Occident şi ceea ce dădea în barter în Europa de Est înainte de ‘90. Deocamdată România exportă în China produse agroalimentare de doar 1,2 mil. euro pe an.
Învăţând bine lecţia ţărilor dezvoltate, chinezii au reuşit să vină după 20 de ani în România să vândă tehnologie şi să cumpere materie primă.
Citeşte materialul integral despre relaţiile economice dintre România şi China pe www.zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO