China şi Rusia pregătesc o armă letală pentru Ucraina: drona de atac similară Shahed-ului iranian

Xi Jinping şi Vladimir Putin s-au întâlnit la SCO (Organizaţia de Cooperare Shanghai) din Astana, Kazahstan, ocazie cu care asiaticul i-a spus prietenului său că „China este pe partea dreaptă a istoriei”, referindu-se la problema ucraineană.

2158 afișări
Imaginea articolului China şi Rusia pregătesc o armă letală pentru Ucraina: drona de atac similară Shahed-ului iranian

China şi Rusia pregătesc o armă letală pentru Ucraina: drona de atac similară Shahed-ului iranian

În chestiunea ucraineană, China „este pe partea dreaptă a istoriei”, i-a spus ieri, la Astana, Xi Jinping, bunului său prieten Vladimir Putin. Capitala Kazahstanului este gazda întâlnirii ţărilor SCO (Shanghai Cooperation Organization), fiind vorba despre al 44-lea summit.

Liderul chinez continuă să nu folosească cuvântul război, neagă dovezile agresiunii ruse şi spune restului lumii că Beijingul este neutru. Putin îi mulţumeşte declarând că relaţiile dintre Moscova şi Beijing sunt „la cel mai înalt punct din istoria lor”.

Iar relaţiile dintre cele două superputeri chiar sunt extinse. Potrivit unui raport de informaţii europene, companii chineze şi ruse colaborează pentru a dezvolta o dronă de atac care ar fi extrem de utilă în campania din Ucraina.

Aeronava fără pilot ar urma să fie modelată după Shahed iranian, pe care ruşii o folosesc deja în atacurile lor. Kremlinul a mai comandat construirea unei fabrici pentru producţia de drone în 2023, dar în acest moment depinde încă de importuri.

Până acum, chinezii au oferit ruşilor doar tehnologie de „dublă utilizare”, civilă şi militară: microelectronice şi maşini pentru construirea tancurilor, susţine Washingtonul.

Apare Sunflower 200?

Statele Unite l-au avertizat de mai multe ori pe Xi Jinping să nu treacă de linia roşie a „armelor letale” (muniţie şi artilerie), deoarece în acest caz ar fi declanşate sancţiuni dure.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus săptămâna trecută, într-un interviu pentru Bloomberg TV: „Nu avem dovezi definitive că armele chinezeşti au fost trimise ruşilor, Xi mi-a spus că nu o va face. Există componente cu dublă utilizare, tot pentru drone, dar nu doar chinezeşti, din păcate acestea vin şi din unele ţări europene”.

Cu toate acestea, dezvoltarea comună a unei drone de atac le-ar oferi ruşilor o armă letală. Surse europene de informaţii susţin că proiectul a fost discutat în 2023 şi indică faptul că chinezii şi ruşii au luat ca model Shahed-ul iranian.

Site-urile chineze specializate în probleme militare scriu despre o nouă dronă kamikaze, numită Sunflower 200 şi proiectată în China, foarte asemănătoare ca formă cu Shahed-136. Este definită ca o „armă letală”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici