„China va face parte din efortul internaţional de ajutorare a Europei. Am făcut multe, am fost atât de implicaţi, şi europenii ştiu asta. Vrem să investim, importăm mai mult, trimitem delegaţii să cumpere, ajutând astfel la crearea de locuri de muncă, ceea ce va stimula economia. China va continua să facă parte din efort pentru că suntem interdependenţi. Suntem în aceeaşi barcă”, a afirmat oficialul, aflată în vizită la Viena.
Cu cele mai mari rezerve valutare din lume, China este una dintre puţinele ţări care dispun de destul de mulţi bani pentru a prelua o parte semnificativă din piaţa obligaţiunilor de stat din Europa, ajutând zona euro să iasă din criză.
Susţinătorii acestei soluţii consideră că China şi-ar face un serviciu dacă ar acorda un astfel de sprijin zonei euro, deoarece Beijingul şi-ar diversifica astfel resrsele financiare dincolo de dolar şi ar asigura creşterea economică pe cea mai mare piaţă de export a producătorilor chinezi.
China a tratat cu răceală astfel de sugestii şi nu s-a angajat public să contribuie la fondul de intervenţie de urgenţă al zonei euro, deşi oficialităţile europene „curtează” Beijingul în acest sens.