China va verifica dacă investiţiile străine îi pun în pericol securitatea naţională

China va verifica dacă acordurile de fuziuni şi achiziţii încheiate cu companii străine nu pun în pericol securitatea naţională, a anunţat guvernul de la Beijing (Consiliul de stat), transmite Reuters.

Urmărește
6 afișări

Reglementarea aprobată de guvern, care va intra în vigoare în martie, va crea o nouă barieră birocratică în economia din China, a doua ca mărime din lume, unde ritmul de dezvoltare de peste 10% a atras anul trecut investiţii străine directe de peste 105 miliarde de dolari.

Investiţiile străine în sectorul militar, agricultură, energie şi resurse, precum şi în infrastructură, transporturi, sectoarele tehnologice şi de producţie de echipamente ar putea fi verificate, potrivit site-ului guvernului.

Analiza va fi efectuată de o comisie pentru securitatea investiţiilor străine, subordonată guvernului.

Această nouă comisie va permite Chinei să procedeze într-o manieră similară cu alte ţări, care i-au blocat investiţiile din motive de securitate naţională.

În 2005, compania petrolieră de stat CNOOC a fost nevoită să retragă o ofertă de 18,5 miliarde de dolari, de preluare a companiei americane Unocal, după ce Senatul Statelor Unite a intervenit pentru blocarea tranzacţiei pe motivul interesului naţional.

Şi autorităţile de la Beijing au respins în trecut unele acorduri care nu corespundeau planurilor sale naţionale.

În 2009, China a respins oferta de 2,4 miliarde dolari a Coca-Cola pentru principalul producător chinez de sucuri Huiyuan.

Guvernul vrea ca industrii grele, precum cea a oţelului, să fie consolidate în proprietatea unor mari producători, şi a blocat câteva încercări ale unor companii străine de a investi în sectorul siderurgic, cel mai mare din lume.

În 2007, autorităţile nu au permis ArcelorMittal să devină acţionarul majoritar al China Oriental Group, iar în 2009 au obligat grupul rus Evraz să renunţe la opţiunea de a prelua controlul asupra Delong Holdings, producător chinez de oţel listat la Singapore.

În 2010, China a atras investiţii străine directe de 105,7 miliarde de dolari, cu 17,4% mai mult faţă de 2009, dar unele companii s-au plâns că guvernul a devenit mai puţin deschis investitorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici