- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
China vrea ca economiile emergente să fie reprezentate la nivel înalt în conducerea FMI
China consideră că liderii Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar trebui să fie aleşi pe baza "valorii, transparenţei şi corectitudinii", iar ţările cu economii emergente şi în dezvoltare ar trebui să fie reprezentate la cele mai înalte niveluri, transmite Reuters.
FMI a anunţat joi că directorul general al instituţiei, Dominique Strauss-Kahn, a demisionat.
Strauss-Kahn a fost arestat la sfârşitul săptămânii trecute la New York, acuzat de tentativă de viol. El a respins toate acuzaţiile şi declară, într-o scrisoare publicată joi de FMI, că îşi va susţine în continuare nevinovăţia.
Directorul general adjunct al Fondului John Lipsky a preluat poziţia de director general interimar.
"Am luat act de situaţie şi suntem foarte atenţi la desfăşurarea evenimentelor", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Jiang Yu, într-o conferinţăd de presă, reiterând astfel poziţia Chinei faţă de situaţia de la FMI.
Instituţia a arătat că va comunica în viitorul apropiat evoluţia procesului de selectare a unui nou director general de către Consiliul Executiv.
"Am considerat întotdeauna că FMI trebuie să continue să-şi reformeze structura şi guvernanţa şi să-şi aleagă managementul senior în baza principiilor de corectitudine, transparenţă şi valoare. În principiu, considerăm că ţările emergente şi în dezvoltare ar trebui să fie reprezentate la cele mai înalte niveluri", a arătat Jiang Yu.
Postul de director general al FMI a fost întotdeauna ocupat de un european, încă de la înfiinţarea instituţiei în 1945. Odată cu mişcările economice şi financiare globale din ultimii ani, marile economii emergente, precum China şi India, au devenit motoarele de creştere ale economiei mondiale. În consecinţă, ţările emergente au început să ceară înclinarea balanţei puterii la vârful instituţiilor financiare internaţionale în raport cu importanţa tot mai mare a acestor economii.
Pe de altă parte, declaraţiile din ultimele zile ale liderilor europeni arată că Europa încearcă să păstreze şefia FMI, principalul argument fiind că instituţia are un rol central în soluţionarea crizei datoriilor de stat din zona euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.