- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chirie sau rată la bancă? Care este varianta mai avantajoasă pentru o locuinţă
Preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti au scăzut în ultimii ani mai repede decât chiriile, astfel că rata lunară la un credit pe 30 de ani prin programul "Prima casă" este, în medie, cu 8,4% mai mică decât chiria unui apartament similar, arată o analiză a ZF.
Chirie sau rată la bancă? Care este varianta mai avantajoasă pentru o locuinţă (Imagine: Mediafax Foto)
Rata lunară la un credit pe 30 de ani prin programul guvernamental "Prima casă" este mai mică decât chiria pentru un apartament similar în cazul a 21 din 27 de tipuri de locuinţe care pot fi cumpărate prin acest program, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor furnizate de Analize Imobiliare, platformă a site-ului imobiliare. ro.
Spre exemplu, o garsonieră în Drumul Taberei din Bucureşti, pentru care este solicitat un preţ de 35.000 de euro, ar putea fi cumpărată plătind un avans de 1.700 de euro şi o rată lunară de circa 170 de euro timp de 30 de ani. Pentru acelaşi tip de locuinţă, proprietarii solicită o chirie medie de 225 de euro lunar, care poate fi negociată de cele mai multe ori la nivelul de 200 de euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Stăteam cu chirie pe Ştirbei Vodă într-o garsonieră destul de mare, pentru care nu negociasem foarte abil, astfel că plăteam 350 de euro lunar. În octombrie anul trecut am cumpărat un apartament cu două camere şi ceva mobilă în Militari cu un preţ de 49.000 de euro. Am plătit un avans minim, de 2.500 de euro, şi am o rată lunară la Millennium de 265 de euro, timp de 30 de ani, plus un comision anual de 120 de euro care merge spre fond (Fondul de Garantare - n. red.)", spune Mihnea, un tânăr care lucrează într-o firmă de consultanţă.
"Aş zice că decizia de achiziţie a fost una raţională. Prefer să lucrez pentru mine şi pentru bancă decât pentru proprietarul acelei garsoniere", a mai spus el.
Cum s-au făcut calculele?
Informaţiile de la care s-a plecat sunt preţurile medii solicitate în piaţă la sfârşitul lunii ianuarie pentru apartamentele vechi din diferite cartiere ale Bucureştiului, precum şi valorile medii ale chiriilor solicitate.
Preţurilor de vânzare le-a fost aplicată o "corecţie" de 10% în urma negocierilor, în timp ce valorile de închiriere au fost scăzute cu 15% din acelaşi motiv, acestea fiind plafoane de negociere considerate maxime de către consultanţii din piaţă pentru acest tip de locuinţe, cu preţuri cuprinse între 35.000 şi 67.000 de euro şi chirii aflate în intervalul 225 - 395 de euro lunar.
Datele Analize Imobiliare nu cuprind zone în care erau publicate mai puţin de 15 anunţuri de vânzare sau închiriere a unor apartamente, astfel că din datele obţinute au rezultat 27 de categorii de apartamente - garsoniere, două camere şi trei camere din diverse cartiere - care pot fi achiziţionate prin programul "Prima casă", plătind un avans de doar 5-6%.
Citeşte mai multe despre preţurile apartamentelor pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO