„Trebuie să creăm un spaţiu de respiro, avem nevoie de o îngheţare a chiriilor pentru următorii trei ani„, a declarat Verena Hubertz, deputat al SPD, pentru Bild am Sonntag, adăugând că Olaf Scholz va prezenta luni măsuri pentru a aborda criza costului vieţii din ţară, informează Financial Times.
SPD, formaţiunea a cărui lider este cancelarul Olaf Scholz, este cel mai mare partid din coaliţia guvernamentală tripartită din Germania.
Anul acesta, chiriile au crescut cu o rată record în toată Germania, o ţară în care costul locuinţelor a fost în mod tradiţional suficient de stabil pentru ca familiile să trăiască în chirie pe tot parcursul vieţii lor. Dintre cele 41 de milioane de gospodării din Germania, aproape 60% locuiesc în chirii, potrivit Oficiului Federal de Statistică din Germania.
Germanii se confruntă, de asemenea, cu preţuri mai mari pentru alte bunuri. Inflaţia în luna iulie a fost de 6,2%, faţă de o medie de 5,3% în zona euro.
Normele existente menite să reglementeze piaţa imobiliară limitează creşterile chiriilor la 20% pe o perioadă de trei ani sau 15% în zonele care au fost desemnate ca având pieţe imobiliare deosebit de restrânse. Coaliţia guvernamentală din Germania a convenit deja să reducă acest plafon la 11%, ceea ce SPD a semnalat acum că nu este suficient.
Planul partidului, conform unei propuneri consultate de agenţia de presă Deutsche Presse-Agentur (DPA), este de a permite creşterea chiriilor cu maximum 6% în oraşele în care cererea este foarte mare, în timp ce în restul ţării s-ar aplica o îngheţare generală.
Piaţa imobiliară din Germania suferea deja din cauza lipsei de ofertă înainte de războiul din Ucraina. De atunci, inflaţia pentru alimente şi energie a crescut vertiginos, în timp ce sosirea a aproape 1 milion de refugiaţi ucraineni a pus şi mai multă presiune asupra numărului de locuinţe existente.
În afară de creşterea chiriilor, a crescut şi îngrijorarea cu privire la o lipsă iminentă de locuinţe, în special de apartamente mai ieftine. Odată cu creşterea ratelor dobânzilor, construcţia de locuinţe a devenit mai scumpă, iar un studiu german recent a constatat o lipsă de 700.000 de apartamente în 2023.