- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chiriile magazinelor din Capitală au scăzut cu 30-60% din 2008. Urmează reduceri de 5-15%
Chiriile magazinelor stradale din Bucureşti au scăzut din 2008 cu până la 60%, în cazul Bulevardului Magheru şi Căii Victoriei, potrivit More Real Estate Services, iar gradul de neocupare pe acest segment a crescut de la 5% la 25%, compania estimând reduceri de chirii de încă 5-15% în acest an.
Chiriile magazinelor stradale din Capitală au scăzut cu 30-60% din 2008. Urmează reduceri de 5-15% (Imagine: Daniel Mihăilescu/Mediafax Foto)
"Cea mai mare contracţie a chiriilor a fost măsurată în zonele unde preţurile aveau niveluri foarte ridicate. Astăzi, la numai doi ani de la începerea crizei, chiriile însumează mai puţin de jumătate din valoare", se arată într-un studiu realizat de firma de consultanţă imobiliară More Real Estate Services pe piaţa spaţiilor comerciale stradale din Bucureşti pe perioada semestrul doi 2008-primul semestru din 2010.
Studiul relevă că în toate cele cinci zone în care a fost împărţit Bucureştiul pentru realizarea studiului - zona ultracentrală de lux, ultracentrală, centrală, semicentrală şi periferică - preţurile cerute la închirierea spaţiilor comerciale stradale au întregistrat scăderi considerabile, pornind de la 30%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Cea mai mică scădere a fost înregistrată în zonele secundare sau acolo unde infrastructura a fost îmbunătăţită, schimbând astfel statutul acestora, cum ar fi zona Lipscani.
"Există un stoc limitat de proprietăţi considerate execelente. Acestea sunt cele care au înregistrat cea mai mică scădere a valorii de închiriere şi cea mai scăzută rată de neocupare. Gradul de neocupare a crescut de la 5-6% în 2008, la 15%, iar în unele zone atingând 25%", se menţionează în raport.
Potrivit autorilor studiului, prognoza economică rămâne negativă, fiind aşteptate noi măsuri de austeritate, astfel că ar mai putea exista ajustări ale chiriilor de 5-15%.
"Cu toate acestea, pe măsură ce lumea iese din recesiune, probabil 2011-2012, previzionăm o creştere semnificativă a numărului de investitori interesaţi de ceea ce deocamdată poate fi descrisă doar ca o piaţă cu mare potenţial", precizează sursa citată.
La realizarea studiului au fost analizate 500 de proprietăţi.
Cele mai mari preţuri se regăseau în 2008 pe Bulevardul Magheru - 150 de euro pe metru pătrat pe lună, pe Calea Victoriei - 130 de euro, în Piaţa Dorobanţi - 120 euro/mp/lună şi Calea Dorobanţi - 100 de euro. Chiriile s-au redus cu 60% pe Magheru şi Calea Victoriei, până la 60 euro/mp/lună, respectiv 55 euro/mp/lună.
În piaţa Dorobanţi şi pe Calea Dorobanţi chiriile au scăzut cu 40-45%.
În zona ultracentrală - Piaţa Unirii, Bulevardul Unirii, Bulevardul I.C. Brătianu, centrul vechi, Universitate, Piaţa Română şi Piaţa Victoriei, preţul mediu în 2008 era de 77 euro/mp/lună, cu maxime de 100 de euro în Piaţa Română. În primul semestru din 2010, chiriile au scăzut în medie cu 48%, cel mai mult în Piaţa Unirii - 55%.
Zona Piaţa Unirii a înregistrat potrivit reprezentanţilor More Real Estate Services şi cea mai mare creştere a gradului de neocupare de la începutul crizei.
Tot în această zonă, străzile adiacente Pieţei Romane, Take Ionescu sau Lahovari, au cunoscut cele mai mari scăderi ale chiriilor în perioada analizată, cu o medie de peste 60%.
"În anii trecuţi, comercianţii, aflaţi în căutarea traficului şi a expunerii oferite de bulevardul Magheru, acceptau oferte în zone adiacente Pieţei Romane, având în vedere lipsa ofertelor sau preţurile foarte mari cerute pentru închiriere în bulevardul principal. Dat fiind contextul economic general şi eliberarea unor locaţii considerate intangibile în perioada de boom imobiliar, chiriaşii din aceste zone au preferat locaţii cu expunere similară, în marile dezvoltări comerciale de tip mall sau galerii comerciale", se explică în raport.
Chiriile în zona centrală, care cuprinde printre altele Piaţa Alba Iulia, Piaţa Muncii, Bulevardul Carol, Ion Mihalache s-au redus de la o medie de 70 de euro/mp/lună până la 32,5 euro/mp/lună.
O diminuare mai accentuată a chiriilor spaţiilor stradale a avut loc în zona semicentrală - Calea Vitan, Nerva Traian, Timpuri Noi, Calea 13 Septembrie, Gara de Nord, Obor, Iancului etc, de până la 58%. Cea mai mare scădere în această zonă a avut loc pe străzile din Timpuri Noi şi Bulevardul Tineretului, de la 60 de euro/mp/lună, până la 25 de euro. Media chiriilor în zonă este de 31 de euro/mp/lună, de la 58 de euro/mp/lună în 2008.
Şi spaţiile din zona periferică - Iuliu Maniu, Bulevardul Timişoara, Şoseaua Pantelimon, Colentina, Calea Crângaşi, Berceni, Giurgiului - se închiriază acum cu 50% mai ieftin decât în 2008, media chiriilor ajungând la 28 de euro/mp/lună de la 51 de euro/mp/lună.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO