- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chiriţoiu: Cinci din cele 6 procese cu companiile petroliere sancţionate, câştigate la Curţile de Apel
Cinci din cele şase procese cu companiile petroliere sancţionate, în urmă cu trei ani, cu 205 milioane de euro, au fost câştigate la curţile de apel, spune preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, precizând că în cazul pierderii proceselor statul va trebui să returneze banii.
Bogdan Chiriţoiu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Bogdan Chiriţoiu a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că procesele deschise de cele şase companii petroliere sancţionate în 2012 de Consiliul Concurenţei sunt în desfăşurare, iar până acum consiliul a câştigat în cinci cazuri la curţile de apel, iar o decizie finală în aceste procese ar urma să fie dată în acest an de instanţa supremă.
"Procesele sunt încă în lucru. Sunt şase procese, deoarece cazul fiecărei companii este analizat de un alt complet de judecată. Noi, chiar dacă am dat o decizie, că am spus că a fost o înţelegere, un cartel între ele, totuşi fiecare caz e judecat în parte, de asta sunt şase procese. Noi am câştigat cinci din ele la curţile de apel, am pierdut numai unul, în cazul ENI, dacă nu mă înşel, toate însă intră anul acesta la Înalta Curte. Evident, noi am făcut recurs acolo unde am pierdut, companiile au făcut recurs acolo unde au pierdut ele şi aşteptăm cu încredere procedurile în faţa Înaltei Curţi”, a spus Chiriţoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Întrebat dacă există riscul restituirii acestor bani de către stat, Chiriţoiu a răspuns că, în cazul în care procesele vor fi pierdute, "bugetul, cum s-a bucurat să ia banii ăştia, va trebui să-i dea cumva înapoi”.
"Dacă am ajunge să pierdem în instanţă, Doamne păzeşte să fim în situaţia asta, da, va trebui ca bugetul, cum s-a bucurat să ia banii ăştia, să îi şi dea cumva înapoi. Nu avem o experienţă în sensul acesta, nu avem o situaţie în care să se fi încasat banii la ANAF şi apoi să se piardă cazul în instanţă, să trebuiască să fie daţi înapoi”, a afirmat Chiriţoiu.
El a adăugat că, în general, procentajul de succes al Consiliului Concurenţei este bun în instanţă, iar anul trecut 90 la sută din cazurile pe care s-a pronunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost câştigate.
Bogdan Chiriţoiu a adăugat că statul nu a ajuns în situaţia de a restitui sume de bani date de Consiliul Concurenţei ca sancţiuni.
"E o practică relativ recentă a instanţelor de a refuza suspendarea la plată a amenzilor. În cazurile mai vechi, cum dădea compania în judecată, se suspenda plata. De câţiva ani, instanţele sunt mai severe şi foarte rar au mai aprobat suspendarea plăţii. De câţiva ani cam toate amenzile pe care le dăm sunt deja încasat de ANAF sau sunt puse în executare de către ANAF. Am văzut numai două decizii ale instanţei de suspendare a plăţii, pentru firme în insolvenţă. În rest, de trei ani încoace nu am mai văzut situaţii în care instanţa să aprobe suspendarea plăţii şi atunci pe cazuri vechi, durează ani de zile până când se finalizează un proces, deci până acum ce a rezolvat Înalta Curte, chiar dacă a decis o reducere de amendă, nu erau situaţii în care să fi fost bani încasaţi, în schimb, de acum înainte probabil vom avea din ce în ce mai multe decizii pe cazuri care au fost tratate prin noua abordare a instanţelor”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.
În ianuarie 2012, Consiliului Concurenţei a sancţionat companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi care cumulează 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.
Sancţiunea a reprezentat un record pentru România şi, atunci, singura pe piaţa carburanţilor din UE.
Bogdan Chiriţoiu spunea atunci că instituţia pe care o conduce a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.
Companiile au motivat decizia prin scăderea cererii pentru acest sortiment şi blocarea lanţului logistic.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO