Chiriţoiu: Limitarea programului Prima Casă la locuinţele noi intră sub incidenţa ajutorului de stat
Modificarea programului "Prima Casă" în sensul limitării acordării de garanţii de stat doar pentru achiziţia de locuinţe noi ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieţei, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Chiriţoiu: Limitarea programului Prima Casă la locuinţele noi intră sub incidenţa ajutorului de stat (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Noi am sfătuit Guvernul să menţină forma actuală a legii. Dacă legea va fi modificată în sensul că va fi garantată numai achiziţia de locuinţe construite de la zero mi-ar ridica semne de întrebare în zona ajutoarelor de stat", a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.
Pe de altă parte, Chiriţoiu a precizat că se poate lua în calcul şi realizarea unei scheme de ajutor de stat, dacă se doreşte ajutarea sectorului construcţiiilor, dar va dura foarte mult finalizarea formei finale.
"Trebuie să se stabilească clar care este scopul acestei legi, dacă se doreşte să fie un ajutor pentru achiziţia unei locuinţe este bine să lăsăm legea aşa, dacă se doreşte să sprijinim economia atunci trebuie să găsim o soluţie care trebuie să fie şi rapidă, dar care trebuie să fie aprobată de Comisia Europeană", a adăugat Chiriţoiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Sindicaliştii au încheiat protestul din Piaţa Victoriei, din cauza sosirii susţinătorilor lui Călin Georgescu
-
Protest de amploare în Bucureşti: silvicultori, militari în rezervă, poliţişti, angajaţi ai metrolului, mineri, siderurgişti. Una din revendicări este abrogarea ”ordonanţei austerităţii”
-
Peste 1.000 de oameni au participat la Hora Unirii organizată de Călin Georgescu în parcul Tineretului din Capitală. A fost prezent şi George Simion
Programul "Prima Casă" prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, în limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern în 2009.
În cele aproximativ 6 luni de la lansare au fost aprobate aproximativ 11.500 solicitări de garantare în valoare totală de circa 485 milioane euro, dintre care 380 promisiuni de garantare în valoare totală de 16,5 milioane euro pentru locuinţe aflate în diverse faze de construcţie.
De la începutul anului, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, care derulează programul, nu a mai acceptat dosare de la bănci pentru "Prima Casă", deoarece Guvernul nu aprobase un act normativ privind sumele care urmează să fie utilizate în 2010.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că toate persoanele care au efectuat plăţi, în baza unor antecontracte, pentru achiziţionarea unei locuinţe prin programul "Prima Casă" nu vor fi afectate deoarece garanţia va fi acordată în continuare, urmând ca Guvernul să modifice programul astfel încât să fie stimulată achiziţia de locuinţe noi.
Executivul intenţionează ca, în următoarea etapă, să modifice cadrul legal privind derularea programului, fiind deja iniţiate consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri, sectorului bancar şi imobiliar, pentru a stimula achiziţia şi implicit construcţia de locuinţe noi.
Prin programul "Prima Casă", persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinţă de maximum 60.000 euro, cu o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.