Chiţoiu, despre reducerea CAS şi a TVA la unele produse: Este prematur, trebuie să analizăm încasări

Reducerea contribuţiei de asigurări sociale şi cea a taxei pe valoarea adăugată la unele produse vor fi discutate după analiza încasărilor bugetare din acest an şi a indicatorilor macroeconomici aferenţi construcţiei bugetului pe anul viitor, afirmă ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Chiţoiu, despre reducerea CAS şi a TVA la unele produse: Este prematur, trebuie să analizăm încasări

Chiţoiu, despre reducerea CAS şi a TVA la unele produse: Este prematur, trebuie să analizăm încasări (Imagine: Shutterstock)

Întrebat de jurnalişti dacă mai sunt luate în calcul acordarea unor facilităţi mediului de afaceri, precum reducerea CAS sau a TVA la unele produse, având în vedere că a doua rectificare bugetară din acest an este negtivă, Chiţoiu a răspuns că în acest moment este prematur să fie luată o decizie.

"Reducerea cotelor de contribuţii sociale sau reducerea taxei pe valoare la alte produse agroalimentare nu se pot lua în discuţie decât după ce vom avea toate analizele, inclusiv încasările pe luna octombrie, şi, de asemenea, având în vedere şi indicatorii macroeconomici de la care pornim în proiecţia bugetului general consolidat pe anul viitor", a spus ministrul Finanţelor.

Guvernul a aprobat, miercuri, a doua rectificare bugetară din acest an.

Comparativ cu parametrii aprobaţi în contextul primei rectificări bugetare, ordonanţa de rectificare prevede o reducere a veniturilor estimate ale bugetului general consolidat cu 3,4 miliarde lei şi a cheltuielilor cu 2,2 miliarde lei, ţinta de deficit bugetar fiind revizuită ascendent la 15,9 miliarde de lei (mai mare cu 1,2 miliarde lei sau 0,2 puncte procentuale din PIB), respectiv 2,54% din PIB (evaluat la 625,6 miliarde lei).

Nerealizarea ţintei de venituri a fost explicată de premierul Victor Ponta prin fondurile neîncasate de la bănci, ca urmare a modificării regulamentului privind provizioanele, a reorganizării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi a firmelor care au intrat în insolvenţă pentru a nu-şi plăti taxele.

Guvernul speră însă ca, pe final de an, să depăşească ţinta de încasări bazat pe faptul că reorganizarea ANAF este încheiată la nivel regional şi teritorial, iar din noiembrie Direcţia Antifraudă va intra în atribuţii pentru recuperarea unor sume din evaziune.

Executivul mai mizează pe o revigorare a economiei în ultima parte a anului, prin stimularea creditării pentru firme ca urmare a actelor normative aprobate, pe încasări mai mari din impozitul pe venitul agricol, cu termene de plată la 25 octombrie şi 15 decembrie, când este valorificată producţia agricolă, precum şi pe sume atrase din impozitul pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a liberalizării preţului la gaze, având în vedere că, faţă de perioada de vară, consumul de gaze este mai mare în ultimul trimestru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici