- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Chiţoiu: În acest an nu va creşte preţul gazelor nici la populaţie, nici la consumatorii noncasnici
În acest an nu va creşte preţul gazelor nici pentru populaţie, nici pentru consumatorii noncasnici, a declarat sâmbătă ministrul desemnat al Economiei, Daniel Chiţoiu, în urma discuţiilor de la BNR cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene.
Chiţoiu: În acest an nu va creşte preţul gazelor nici la populaţie, nici la consumatorii noncasnici (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
"Anul acesta nu vom avea creşteri de preţ nici la populaţie, nici la consumatorii noncasnici", a răspuns Chiţoiu, întrebat de jurnalişti dacă preţul gazelor va creşte în acest an.
El a adăugat că România are o întârziere în adoptarea legislaţiei privind energia şi gazul, acte normative care "se regăsesc" în Parlament.
"De asemenea, ne-am asumat că legea gazelor va fi aprobată prin ordonanţă de urgenţă", a mai spus el.
Totodată, ministrul a confirmat că de anul viitor preţul gazelor va fi majorat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
-
Alegeri prezidenţiale 2024.Votul în Diaspora: Peste 52.000 de români au votat deja
"Da, din 2013 va creşte preţul gazelor", a adăugat Chiţoiu.
Autorităţile române se angajaseră în negocierile cu FMI să elaboreze până la finele lunii aprilie un calendar privind eliminarea tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale.
În ultimii trei ani, statul a încasat redevenţe anuale de peste un miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plăteşte această taxă.
Tarifele plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, din considerente de protecţie socială, dar Comisia Europeană şi FMI au cerut Guvernului să liberalizeze piaţa, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Un document oficial obţinut de MEDIAFAX relevă că procesul de dereglementare a pieţei de energie electrică va începe pentru consumatorii casnici în luna iulie, moment în care ponderea din energia electrică furnizată de pe piaţa concurenţială va creşte la 10%.
Pentru consumatori casnici tarifele reglementate vor fi eliminate în zece etape, până în decembrie 2017.
De asemenea, pentru consumatorii industriali tarifele reglementate vor fi elimitate în şase etape, prima treaptă fiind programată pentru luna septembrie 2012, iar ultima în ianuarie 2014
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO