- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ciclul pozitiv al economiei româneşti s-ar putea închide în unu-doi ani
Ciclul pozitiv al economiei româneşti s-ar putea închide într-o perioadă de până la doi ani, mişcare determinată de nivelul ridicat al deficitului extern, de 17 miliarde euro la finalul anului trecut, apreciază Eugen Rădulescu, consilier la BNR.
Eugen Rădulescu, consilier BNR (Imagine: Mediafax Foto)
El a arătat că România înregistrează creşteri economice începând din 1999, iar din 2001 până în prezent avansul PIB a variat între 4% şi 8%, însă apreciază că "n-o să dureze la nesfârşit" şi că ciclul economic pozitiv mai poate continua încă unu-doi ani.
"Deficitul extern de 17 miliarde euro poate genera închiderea ciclului pozitiv economic, care durează de nouă ani, şi trebuie să fim conştienţi că nu o să dureze la nesfârşit aşa", a afirmat Rădulescu, în cadrul seminarului "Creditul bancar - noile frontiere".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
-
Robert F. Kennedy Jr, ales de Trump pentru a conduce cea mai importantă agenţie de sănătate din SUA
Anul trecut, deficitul de cont curent a reprezntat 14% din produsul intern brut.
Rădulescu a arătat că numai în primul trimestru al acestui an deficitul de cont curent a crescut cu 400 milioane euro, în timp ce investiţiile străine directe au scăzut cu 270 milioane euro, de unde rezultă un decalaj de 130 milioane euro pe primele trei luni ale anului.
"Poate nu vom avea un crah de magnitudine aşa mare, totuşi riscurile există", a apreciat reprezentantul BNR.
Dezechilibrele interne se produc între ce oferă economia românească şi ce doreşte societatea românească, a afirmat, la rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Dacă societatea s-a obişnuit să dorească creşteri salariale 16-18%, e mult faţă de productivitatea economică şi diferenţa se traduce prin inflaţie. În zona euro nu intri cu inflaţie mare, pentru că eşti contagios", a afirmat Isărescu.
El a arătat că, pentru a coborî nivelul inflaţiei, nu trebuie să existe un decalaj prea mare între "năzuinţe şi posibilităţi".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO