Cifrele îl contrazic pe Donald Trump. Europa cheltuieşte mai mult decât SUA în ajutorul oferit Ucrainei

Magnatul a revenit la subiectul său favorit (scoaterea Americii din NATO) în timpul interviului cu Elon Musk, avertizând că Washingtonul nu mai garantează sprijin militar pentru Bătrânul Continent pe motiv că Europa contribuie insuficient la ajutorul acordat Ucrainei.

Urmărește
829 afișări
Imaginea articolului Cifrele îl contrazic pe Donald Trump. Europa cheltuieşte mai mult decât SUA în ajutorul oferit Ucrainei

Cifrele îl contrazic pe Donald Trump. Europa cheltuieşte mai mult decât SUA în ajutorul oferit Ucrainei

Cheltuie Statele Unite mai mult decât Europa pentru a sprijini Ucraina şi pentru a asigura securitatea Bătrânului Continent?

Donald Trump este convins de acest lucru, este unul dintre punctele sale forte de propagandă şi a revenit să vorbească despre asta în cadrul interviului acordat patronului platformei X, Elon Musk (revenirea lui Trump pe platformă a însemnat într-o singură zi o creşte cu 1.042.021 de urmăritor noi):

„UE profită de noi în comerţ şi îi apărăm cu NATO: ar trebui să plătească la fel ca noi pentru Ucraina”, a scandat candidatul republican, la fel cum făcuse deja în multe alte ocazii. Este această afirmaţie susţinută de cifre? Se pare că nu.

„Ucraina support tracker” este o bază de date ţinută de Institutul de Economie din Kiel (Germania) care înregistrează şi analizează ajutorul care a sosit la Kiev de la începutul conflictului.

Numărarea ia în considerare toate fluxurile de intrare: ajutor militar, financiar şi umanitar. Le „despachetează” pe stat individual dar le şi agregează pe familii mai numeroase (Europa, Statele Unite, Japonia...).

Graficele care însoţesc analiza datelor vorbesc clar: nu numai că sprijinul european pentru Ucraina a fost mai solid decât cel al Washingtonului până în prezent, dar şi fondurile promise pentru viitor sunt în prezent mai mari.

Europa a trimis la Kiev 110,2 miliarde de euro, SUA - „doar” 75,1 miliarde

Contul general spune că Europa a trimis guvernului de la Kiev 110,2 miliarde de euro. Contul - precizează analiştii din Kiel - însumează nu doar finanţările plătite de guvernele individuale şi Bruxelles, ci şi cele garantate de statele non-UE care s-au alăturat lui Zelenski (Marea Britanie, Norvegia, Islanda, Elveţia).

La ultimul summit privind bugetul comunităţii, s-au promis încă 77 de miliarde. Până în prezent, Statele Unite au pus pe masă „doar” 75,1 miliarde, iar Congresul a aprobat, cu mare dificultate, un alt „pachet”, de 23,3 miliarde.

Mai exact, tipul de sprijin care a sosit la Kiev din SUA şi Europa este profund diferit. Washingtonul a garantat în mare măsură efortul militar al Kievului: două treimi din ajutorul său a constat în armament, restul - în ajutor financiar.

Proporţia este inversată de cealaltă parte a Atlanticului. UE - neavând armată şi nici buget militar - şi-a concentrat toate eforturile în domeniul financiar şi umanitar.

Compoziţia ajutorului este însă foarte diferită, în funcţie de state. Germania, de exemplu, a oferit 10 miliarde de ajutoare militare, 9 au venit de la Marea Britanie, iar 6,4 de Danemarca.

În plus, un element statistic relevant: în raport cu PIB-ul, ţările care au susţinut cel mai mult Ucraina sunt cele din apropierea graniţei de est. În ordine: Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia, Finlanda, Polonia (între 2 şi 1,5% din PIB). 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici